Direct naar de inhoud.

Jelmer van der Veen stapt uit Knoalster ChristenUnie-fractie: onvrede over nieuwe bestuurscultuur

  • door:
  • op:
Raadslid Jelmer van der Veen verlaat de ChristenUnie | © Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Daags na het uiteenvallen van de coalitie in Stadskanaal, heeft ChristenUnie-raadslid Jelmer van der Veen laten weten de partij te verlaten en zijn zetel mee te nemen. Van der Veen was al langer kritisch op de koers van zijn partij, en schaarde zich dan ook achter Lokaal Betrokken toen deze de coalitie vorige week dinsdag verliet. 

Reden voor zijn vertrek is dezelfde als die van Lokaal Betrokken vorige week: een verschil van inzicht over de nieuwe bestuurscultuur. Van der Veen laat weten tegen dezelfde problemen aan te lopen als Lokaal Betrokken. Hij vindt dat er binnen de coalitie en zijn eigen fractie te weinig ruimte was voor een eigen geluid. ‘Op verschillende dossiers is geen ruimte om een eigen inbreng te hebben binnen het college’, zo zei Van der Veen vlak na de val van de coalitie vorige week. ‘Van de nieuwe bestuurscultuur is tot op heden niks zichtbaar zowel binnen de gemeenteraad als richting de inwoners niet.’

8 april

Het was de inmiddels beruchte vergadering van 8 april, toen de gemoederen hoog opliepen over de locatie voor de nieuwe school in Maarsveld, dat Van der Veen voelde dat het zo niet langer ging tussen hem en de ChristenUnie. Het raadslid wilde, samen met Lokaal Betrokken, voor een motie stemmen, maar dit werd binnen de andere coalitiepartijen op zijn zachtst gezegd niet op prijs gesteld. ‘In die vergadering werd de druk richting verschillende raadsleden van de college partijen opgevoerd om als college eensgezind te gaan stemmen, iets wat niet in een nieuwe bestuurscultuur thuis hoort wat mij betreft.’

Afwezig bij spoeddebat

Er volgden diverse gesprekken tussen hem, de fractie en het ChristenUnie-bestuur. Met nu, twee maanden later, als uitkomst dat Van der Veen zijn partij verlaat. Die gesprekken waren overigens ook de reden dat hij niet bij het spoeddebat van afgelopen vrijdag was. ‘De partij en ik waren er toen nog niet uit. Dus leek het me verstandig om me in dat debat even afzijdig te houden’, aldus het inmiddels oud-CU raadslid.

(Een verslag van het spoeddebat is hieronder te zien, tekst gaat verder onder de video)

‘Missen fractielid en vriend’

‘De fractie en bestuur van ChristenUnie Stadskanaal vinden het erg jammer dat het zover heeft moeten komen’, zo laat de partij in een reactie weten. ‘We missen nu een gedreven fractielid en een vriend. (…) We respecteren het besluit van Jelmer en zullen de samenwerking zoeken.’

Naast deze vriendelijke woorden zet de partij ook een duidelijke kanttekening bij het vertrek. Zo zou het ChristenUnie-regelement een raadslid verbieden zijn of haar zetel mee te nemen. ‘Het spijt ons wel dat Jelmer, volgens het ondertekende reglement van de ChristenUnie, zijn raadszetel niet beschikbaar stelt voor een volgende persoon op de kieslijst.’

Volgens Van der Veen was het een moeilijke beslissing om de zetel niet op te geven. ‘Maar gezien de processen waar we inzitten op gebied van nieuwe bestuurscultuur voor mij een juist besluit. Ook gezien de getekende verklaring haaks staat op de wetgeving.’ Hij doelt hiermee op artikel 129 van de grondwet, waarin staat dat een raadslid onafhankelijk handelt en daarom de zetel mee mag nemen wanneer hij of zij de partij verlaat.

Verder laten zowel partij als Van der Veen weten geen wrok naar elkaar te koesteren en ‘de samenwerking te blijven zoeken’.

Tweede vertrek

Met het vertrek van Van der Veen bij de ChristenUnie is hij het tweede raadslid dat dit jaar uit de eigen partij stapt. In februari vertrok Joelle Ham bij de SP, ook zij nam haar zetel mee en ging onder ‘Fractie Ham’ alleen door. Van der Veen doet nu hetzelfde; daarmee telt de gemeenteraad van Stadskanaal nu in totaal tien partijen. 

De overgebleven coalitie, die haar meerderheid door het vertrek van Lokaal Betrokken al was kwijtgeraakt, verliest nu nog een zetel. De ChristenUnie heeft nu nog vier zetels over, en is daarmee even groot als oppositiepartij CDA. Als de coalitie een nieuwe meerderheid wil vinden, moeten er minstens drie zetels bij komen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal