Direct naar de inhoud.

Veendam in top 5 met duurzaamste huizen van Groningen

  • door:
  • op:
Zonnepanelen op een dak, ter illustratie | © Pixabay

REGIO – Een kwart (24,9%) van alle woningen in Veendam heeft energielabel A, hiermee komt de gemeente in de top 5 van duurzaamste gemeenten van de provincie Groningen. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. De stad Groningen voert deze lijst aan met 38,6 procent aan woningen met het hoogste energielabel. 

Stadskanaal doet het in de provincie een stukje minder goed, 23,7 procent van de woningvoorraad draag het A-label. In Drenthe staat Borger-Odoorn zelfs helemaal onderaan met een percentage van 25,4 procent. Dat is nog altijd meer dan in Veendam, maar het aantal duurzame huizen in Drenthe ligt dan ook een stuk hoger.

Plusjes

‘Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++’, legt een expert van Independer uit. ‘Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend.’

‘Energieslurpers’

De grootste aantal Groningse ‘energieslurpende’ woningen vindt je in Westerwolde en Oldambt. 20,6 procent van de woningen heeft daar een ongunstig energielabel. Daarmee verdubbelen ze het landelijke gemiddelde van 7,9 procent ruim. Ook in Oldambt en Pekela staan naar verhouding veel huizen met een F- of G-label (beide 17,2%). Ter vergelijking: in de gemeente Groningen gaat het om gemiddeld 6,7% van de woningen.

In februari ging RTV1 langs bij de oud-klimaatburgemeester van Veendam, die een van de duurzaamste huizen van de provincie heeft:-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal