Direct naar de inhoud.

Journalist Farhat vluchtte vanuit Syrië naar Musselkanaal: ‘Democratie is niet vanzelfsprekend’

  • door:
  • op:
Journalist Farhat Khedr woont inmiddels negen maanden in Nederland | © Hielke Bosch/RTV1

MUSSELKANAAL – Het is 2014 als journalist Farhat Khedr zijn thuisland Syrië ontvlucht. Door het regime van president Assad en de verschillende terreurgroepen zoals IS en Al Qaida, is het normaal leven er voor hem onmogelijk geworden. Hij vlucht naar Turkije en komt uiteindelijk in Musselkanaal terecht. 

‘Ik werkte in Syrië, had een eigen huis, een eigen baan’, vertelt Khedr nu. ‘Maar toen de oorlog begon, kon ik daar niet blijven want het regime is meedogenloos.’ Daarnaast is Khedr geen moslim, iets wat het leven er in het Midden-Oosten niet bepaald makkelijker op maakt.

Vrijwilligerswerk in Nederland

Daarom vlucht hij naar Turkije en via daar in 2023 naar Nederland. Khedr wil vanaf het moment dat hij arriveert maar één ding: een zorgeloos leven in een vrij land. Het lijkt hem allereerst belangrijk om niet stil te gaan zitten en meteen aan het werk te gaan. ‘Toen ik hier kwam wilde ik een baan vinden, ik wilde werken’, vertelt Khedr. ‘Ik wil namelijk niet afhankelijk zijn van anderen.’ Hij begint met vrijwilligerswerk in Ter Apel en begint zodra hij in het azc van Musselkanaal woont met vrijwilligerswerk bij RTV1. Als journalist wil hij ook hier in Nederland namelijk zijn vak uit kunnen oefenen. 

Rijbewijs en werk

Inmiddels woont hij negen maanden in Nederland en wacht hij op een verblijfsvergunning. In de tussentijd is hij bezig zijn rijbewijs te halen en heeft hij zelfs zicht op een baan. ‘In Amsterdam kan ik aan het werk als schrijver voor een platform dat voor Arabische mensen artikelen schrijft’, legt hij uit. Met dat werk wil hij de Arabische gemeenschap met onafhankelijke journalistiek vanuit het vrije westen laten zien wat er in de wereld en de daarin slepende oorlogen allemaal gebeurt. Zodra hij een verblijfsvergunning heeft, kan hij aan de slag. ‘Beetje bij beetje vind ik zo mezelf terug hier in Nederland.’

‘Nederlanders moeten naar de toekomst kijken. We hebben in veel landen gezien dat de geschiedenis zich kan herhalen’

-Journalist Farhat Khedr

Zorgen

Toch maakt hij zich nog altijd zorgen. Niet alleen over de toekomst voor de regio waar hij vandaan komt, maar ook die van Nederland. Met gefronste wenkbrauwen ziet Khedr de groeiende rechtse politiek in Nederland en de rest van Europa. ‘Er zijn partijen die praten over het terugsturen van vluchtelingen. Dat baart me zorgen. Als ik terug wordt gestuurd naar Syrië, wordt ik bijna zeker vermoord. Dat gebeurt daar met tegenstanders die vluchten.’

Maar aan de andere kant ziet Khedr, naast de ruk naar rechts die momenteel wordt gemaakt, ook dat er in Europa stevige regels en wetten zijn die vluchtelingen zoals hem beschermen. ‘Daar haal ik veel geruststelling uit. Laten we niet vergeten dat dit Nederland is, niet het Midden-Oosten.’

‘Geschiedenis kan zich herhalen’

Hij vindt het dan ook fijn om in een democratie te leven, maar waarschuwt ook. Door de gebeurtenissen in zijn eigen thuisland weet Khedr maar al te goed dat democratie en vrijheid alles behalve vanzelfsprekend zijn. ‘Er was ooit ook vrijheid in ons land, maar toen het regime kwam, was dat voorbij. Ik wil niet dat dat met Nederland gebeurt.’ Daarom moeten de vrije Westerse landen volgens de journalist hun vrijheden koesteren, en vooral beschermen. ‘Nederlanders moeten naar de toekomst kijken. We hebben in veel landen gezien dat de geschiedenis zich kan herhalen’, zegt Khedr, verwijzend naar de situatie in landen als Oekraïne en Gaza. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal