Direct naar de inhoud.

Geert Koster brengt het oude ambacht van scharensliep weer in het straatbeeld

  • door:
  • op:
Scharensliep Geert Koster | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Het is een ambacht dat helemaal verdwenen is uit het straatbeeld: de scharensliep. Vroeger ging deze langs de deuren om messen, scharen, gereedschap en zelfs de schaatsen te slijpen. Vandaag de dag bestaan ze eigenlijk niet meer, behalve dan een aantal fanatiekelingen die het oude ambacht in leven willen houden, zoals Geert Koster uit Zandberg.

Het is een regenachtige middag als Koster zijn bakbrommer parkeert op de markt van de Beneluxlaan in Stadskanaal. Op de brommer staat een grote slijpsteen aan die Koster met de voet bedient. ‘Zo zie je het tegenwoordig niet meer’, zegt de scharensliep, terwijl hij een roestig mes op de steen legt. ‘Nu kopen mensen een set mesjes voor een paar euro die ze uiteindelijk weggooien.’ Doodzonde, volgens Koster. ‘Het is zo’n prachtig ambacht. Ik heb deze bakbrommer gekocht en besloot op markten en braderieën te gaan staan. En een bekijks dat het trekt.’

Familiezilver

Ook in Stadskanaal heeft Koster al snel een groep nieuwsgierige mensen om zich heen staan, voornamelijk senioren. ‘Ja, zo ging dat vroeger’, zegt een man in een scootmobiel die ziet hoe Koster net een schaar aan het slijpen is. ‘Mijn moeder gaf het familiezilver altijd aan de scharensliep. Dan waren ze mooi scherp voor het diner.’

‘Stukje nostalgie’

Koster gaat ook vaak langs verzorgingshuizen en hoort daar hetzelfde geluid. ‘Het is een stukje nostalgie dat je met je meebrengt. Dat is toch mooi? Dat je mensen dit nog kan laten zien anno 2024.’ De scharensliep trekt zijn grote leren jas weer aan, zet de slijpsteen in werking en pakt een schaats van het rek. ‘Ik zou de bak ook kunnen verkopen’, zegt hij onder het slijpen. ‘Maar als je er nog zoveel lol aan beleeft, en je doet mensen er zo’n plezier mee. Dan kan je beter nog een tijdje doorgaan.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal