Direct naar de inhoud.

Logboek EK 2024: Teleurstelling na afgekeurde goal Simons: ‘Kregen een bierdouche’

  • door:
  • op:
Het stadion zat vol met Oranjefans | © René Boiten

REGIO/LEIPZIG – De Oranjefans uit het Noorden waren er ook weer bij tijdens de nagelbijtende wedstrijd tegen Frankrijk. René Boiten uit Drouwenermond, Marcel de Weijs uit Veendam en Knoalster vlaggendrager Gert Grimmius blikken weer terug en vooruit. Hoe beleven ze het oranjefeest in Duitsland en zal Nederland nog lang meedoen?

René Boiten uit Drouwenermond blikt terug op de avond tegen Frankrijk als ‘een bijzondere belevenis die eigenlijk niet te omschrijven is.’ Aan de telefoon vanuit Duitsland klinkt Boiten nog altijd schor: ‘Zo schor ben ik na een wedstrijd van FC Groningen nog nooit zo geweest’, lacht hij. En hij was niet de enige, het stadion in Leipzig ontplofte toen Xavi Simons de bal in het net knalde. ‘Het was gewoon een explosie. We kregen meteen een bierdouche over ons heen.’ 

Oranje parade

Maar helaas werd de goal toch afgekeurd. ‘Je zal vrede moeten hebben met de beslissing van de VAR, maar ik ben het er absoluut niet mee eens’, aldus Veendammer ondernemer Marcel de Weijs.

Maar ondanks deze tegenslag heeft ook hij genoten van de dag van gisteren. ‘We waren begin van de middag in Leipzig. Onderweg veel regen gehad, maar daar eigenlijk niks.’  De Weijs genoot ook enorm van de Oranje parade door het centrum van de stad. ‘We gingen van links naar recht en van voor naar achter. Allemaal hossende mensen, maar het mooiste is om te zien dat de mensen die er wonen er ook van genieten. Ze hangen allemaal uit het raam en maken foto’s en filmpjes. 

De oranjemars waar ook de Noorderlingen in meeliepen | © Eigen video

‘Schrijf Depay niet af’

Uiteindelijk vindt De Weijs het een terechte uitslag en kijkt hij al verder dan de wedstrijd van Oostenrijk. ‘Met vier punten ben je gewoon door ongeacht die uitslag. Het toernooi gaat volgende week dan ook pas echt beginnen. Dan is het erop of eronder.’ Veel mensen verwachten dan meer van bijvoorbeeld Memphis Depay. ‘Schrijf hem niet af. Hij brengt het nog niet, maar hij is een momenten-voetballer. Hij gaat absoluut nog wedstrijden voor ons beslissen’, zo besluit De Weijs.

Daar is Gert Grimmius, de man achter de vlag van Stadskanaal achter het doel, het helemaal mee eens. Het gelijkspel van gisteravond was geen hoogstaand voetbal, maar Frankrijk is natuurlijk ook een goed team.’

‘Gelijkspelletje’

René Boiten is deze ‘day after’ net op de camping in Berlijn aangekomen voor de wedstrijd tegen Oostenrijk komende dinsdag. ‘Ik denk dat het opnieuw een gelijkspelletje wordt’, voorspelt de Drouwenermonder. En voor hem is het nu maar hopen dat Nederland de finale haalt, want die tickets hebben ze in de pocket. ‘Ik kan het iedereen aanbevelen om dit te doen. Neem ook zeker je kinderen mee, voor hen is dit een onvergetelijke belevenis.’

René Boiten (3e van rechts) met zijn kinderen en vrienden | © Eigen foto


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal