Direct naar de inhoud.

Boswachter Gieten-Borger: ‘Het bos is meer dan groen behang’

  • door:
  • op:
Boswachter Linde Veldhoen in Boswachterij Gieten-Borger | © Rianne Denissen / RTV1

DROUWEN – Boswachterij Gieten-Borger onthulde vorige maand een nieuwe wandelroute: de Van Boom Tot Bos wandeling. De route werd speciaal geopend ter ere van het 125-jarig jubileum van Staatsbosbeheer. Maar het doel van de route reikt verder dan het vieren van een jubileum.

Wie in Boswachterij Gieten-Borger gaat wandelen kan er niet meer omheen. De nieuwe paaltjes met QR-codes langs de route springen gelijk in het oog. Zodra je een van de QR-codes scant verschijnt boswachter Linde Veldhoen in beeld. Ze is een van de boswachters van Boswachterij Gieten-Borger. In de video’s vertelt Veldhoen meer over de bomen, het bos en bosbeheer in het gebied waar de wandelaar loopt. 

‘Sommige bezoekers komen speciaal naar het Boomkroonpad om de nieuwe wandeling te kunnen lopen’, zegt Veldhoen. ‘Vooral voor kinderen is de wandeling veel interactiever. Kinderen zijn natuurlijk toch vooral van het scherm en zo zien ze mij ‘live’ iets vertellen over waar ze doorheen lopen.’

(De tekst gaat verder onder de video)

https://youtu.be/uM4u8uipniA

Klimaatverandering

Met de komst van het nieuwe wandelpad ontstaat er weer nieuwe aandacht voor het bos. Die aandacht is hard nodig volgens de boswachter. ‘We zien dat het bos onder druk staat’, vertelt Veldhoen terwijl we over het nieuwe pad lopen. ‘Daar zijn verschillende oorzaken voor te vinden, maar wij als mens zijn daar één van.’ Ze wijst op de uitdagingen die ontstaan als gevolg van klimaatverandering en geeft een voorbeeld van de problemen die spelen in haar boswachterij. ‘Het gaat momenteel niet goed met de fijnspar. Deze spar wordt aangetast door de letterzetter, een schorskever.’ legt ze uit. Het kleine kevertje tast met name oudere en verzwakte bomen aan, maar kan in grote getalen ook gezonde bomen aantasten die uiteindelijk doodgaan. 

Meer dan groen behang

Naast de problemen die ontstaan door klimaatverandering doet de mens er met zijn wens om te recreëren nog een schepje bovenop. Het zorgt voor de boswachters voor nog meer uitdagingen. ‘Mensen hebben natuurlijk behoefte aan recreatie en het bos geeft daar absoluut de ruimte voor. Maar het bos wordt al snel gezien als groen behang. Mooi om doorheen te wandelen of te fietsen.’ Maar daar blijft het helaas vaak bij.

Om de natuur te ontlasten werkt Veldhoen samen met haar collega’s aan het spreiden van de recreanten. ‘We wijzen steeds bewuster gebieden aan waar we het rustig willen hebben. Dat is puur voor de natuur. Dat blijft namelijk onze core business om het in goed Drents te zeggen’, lacht ze. ‘Zo hebben we in Exloo bijvoorbeeld heel veel zandhagedissen. Met de mountainbikeclub in dit gebied hebben we daarom afgesproken dat de mountainbikeroute tijdelijk wordt omgeleid om deze hagedissen de ruimte te geven.’

Van verzorger naar gebruiker

Veldhoen hoopt, onder andere door het gebruik van educatieve video’s, dat de relatie van de mens tot de natuur langzaam verandert, zodat recreatie in de toekomst minder eenzijdig wordt. ‘Ik zou willen dat mensen letterlijk stil gaan staan in het bos en zich afvragen: Hoe gaat het met deze boom? Wat gebruiken wij van deze boom en wat kunnen wij als mensheid doen om deze boom te bewaren?’

Uiteindelijk komt het voor Veldhoen neer op een simpele gedachte. ‘We hebben de natuur nodig. Ik hoop dat mensen gaan beseffen hoe bijzonder en waardevol de natuur is en dat we onszelf vooral als verzorger gaan zien in plaats van als gebruiker.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal