Direct naar de inhoud.

Veendam blijft achter spreidingswet staan: ‘Stemmen in uit solidariteit’

  • door:
  • op:
Asielzoekers wachten buiten in Ter Apel | © Marten Nauta/RTV Noord

VEENDAM – De gemeenteraad van Veendam heeft zich maandagavond tijdens de raadsvergadering uitgesproken over het mogelijke intrekken van de spreidingswet door het toekomstige kabinet. Middels een motie vanuit D66 hebben zes partijen ingestemd, waarmee zij een boodschap willen uitdragen naar het nieuwe kabinet om deze wet te blijven handhaven in het nieuwe kabinet.

‘Het is een schrijnende situatie in Ter Apel’, begint Hanneke Schoenmaker (D66) haar betoog. ‘Een nieuw rapport laat zien dat het gevaarlijk is in het azc voor asielzoekers en medewerkers. We hebben in Nederland geen asielcrisis, maar een opvangcrisis.’

Paard achter de wagen spannen

Rob Haije, fractievoorzitter van PvdA, onderstreept dat. ‘Bij het intrekken van deze wet span je het paard achter de wagen. De opvang is inefficiënt en inhumaan. Wij stemmen in uit solidariteit voor de gemeente Westerwolde en met hen die moesten vluchten voor geweld en onze bescherming nodig zijn.’

‘Inbreuk op gemeentelijke autonomie’

Gemeentebelangen was het hier niet mee eens. Robert De Jonge: ‘Wij zien de spreidingswet als inbreuk op onze gemeentelijke autonomie. Zaken gaan met ons in overleg.’ Daarop antwoordde Ina Meerloo-van Koldam (VVD) dat ze vanaf de eerste dag al tegen de spreidingswet is. ‘Ik zie het als dwang en als er iets is waar ik niet tegen kan, dan is dat dwang.’

Uiteindelijk stemden alleen die twee partijen tegen en werd de motie door de rest van de raad aangenomen.

Stadskanaal

Eerder sprak de gemeenteraad van Stadskanaal zich ook al uit over het intrekken van de spreidingswet. ChristenUnie fractievoorzitter Frits van der Heide zei vorige week maandag dat de wet belangrijk is voor het land. ‘Houd de wet in stand, het heeft een degelijke functie. Het zorgt niet alleen voor een eerlijke verdeling maar ook voor een structurele en humane opvang.’ Van der Heide hoopte dat na Stadskanaal ook andere gemeenten zullen volgen om een krachtig signaal te maken, waarop Hanneke Schoenmaker (D66 Veendam) deze handschoen in Veendam heeft opgepakt.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal