Direct naar de inhoud.

Stadskanaal verrast met twee bekende gezichten als nieuwe wethouders (update)

  • door:
  • op:
Klaas Pals (L) en Marc Verschuren (R) worden wethouder in Stadskanaal | © D66/Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Een bijzondere oplossing voor de geklapte coalitie in Stadskanaal: ze willen in minderheid verder, maar wel met twee nieuwe wethouders. En het zijn twee grote bekenden die een wethouderspost op zich nemen: huidig D66-raadslid Klaas Pals en oud-wethouder Marc Verschuren (GroenLinks). Dat blijkt uit een memo van de ChristenUnie die dinsdag naar buiten werd gebracht. 

Dit voorstel van de ChristenUnie moet een oplossing worden voor de politieke crisis op ’t Knoal. Lokaal Betrokken stapte begin juni uit de coalitie met ChristenUnie, PvdA en VVD. Hun wethouder nam ontslag en kort daarop vertrok ook nog raadslid Jelmer van der Veen uit de ChristenUnie-fractie. Allemaal door een verschil van inzicht over de nieuwe bestuurscultuur. Hierdoor verloor de coalitie haar meerderheid en bleven er slechts drie wethouders over.

‘Urgentie’

De partijen hebben nu besloten om als minderheid door te gaan, maar wel twee nieuwe wethouders aan te trekken. De nieuwe bestuurders moeten ervoor zorgen dat de bestuurlijke lasten na het vertrek van Mellies weer goed verdeeld worden. ‘De keuze komt voort uit uitgebreide overleggen met met alle fracties in de raad en het college’, aldus de ChristenUnie in de memo. ‘En is daarnaast gebaseerd op de urgentie om snel weer op sterkte te komen.’ 

‘Gevoel dat werk niet af is’

Allereerst is daar Marc Verschuren (GroenLinks), die voor de tweede keer  op persoonlijke titel als wethouder in een politiek onrustig Stadskanaal stapt. Tussen 2020 en 2022 deed Verschuren namelijk al hetzelfde. Toen als vervanger van de opgestapte SP-wethouder, Lian Veenstra. ‘Blijkbaar hebben meerdere mensen mijn naam genoemd deze maand’, reageert Verschuren op zijn voordracht. ‘Ik heb altijd met veel plezier in Stadskanaal gewerkt, met ook het gevoel dat het werk nog niet helemaal af was. Dus daarom heb ik de uitdaging opnieuw aangenomen om weer naar Stadskanaal te komen.’

Verschuren voegt eraan toe dat hij liever niet was gevraagd. ‘Je hebt natuurlijk liever dat een college stabiel blijft en dat Jur (Mellies red.) was blijven zitten. Maar als ik op deze manier kan helpen om de boel weer stabiel te krijgen, doe ik dat graag.’

In zijn vorige twee jaar had Verschuren dezelfde portefeuille als die van Mellies, namelijk sociaal domein. Hij weet nog niet of hij deze opnieuw zal krijgen, maar acht de kans wel groot. ‘In die portefeuille heb ik veel ervaring en ze gaan me in Stadskanaal niet vragen iets te doen waar ik niks vanaf weet.’

Klaas Pals

De andere nieuwe wethouder is D66-raadslid Klaas Pals. Ook hij treedt op persoonlijke titel toe tot het college. ‘Toen alles in een impasse zat hebben wij als D66 gezegd: om hieruit te komen willen wij wel een wethouder beschikbaar stellen voor een minderheidscoalitie’, legt Pals uit. ‘Die minderheidscoalitie was ook onze wens. En dat is gehonoreerd.’

Pals voegt eraan toe dat hij als een soort ‘wethouder boven de partijen’ zal gaan werken en niet verder zal morrelen aan het huidige collegeakkoord. ‘Aan dat akkoord houden wij ons gewoon. Zowel ik als D66 gaat daar niet in lopen schaven.’

Verbazing

Volgens de nieuwe beoogd wethouder moet de coalitie de komende twee jaar door hun minderheid in de raad gaan zoeken naar meerderheden. ‘Het mooiste zou zijn als je alle partijen achter je plannen weet te krijgen.’

Deze werkwijze wekt grote verbazing bij de vertrokken partij Lokaal Betrokken. ‘Ik lees de memo met verbazing’, reageert fractievoorzitter Harma Zwiers. ‘Door de minderheid moeten ze opzoek naar wisselende meerderheden, en dat is juist wat we in onze tijd wilden. Dus wat toen niet kon, kan nu ineens wel.’

Voor zomerreces

Verschuren en Pals zullen naar alle waarschijnlijkheid nog voor het zomerreces beëdigd worden als wethouders van de gemeente Stadskanaal. Daarna zal gekeken worden wie welke portefeuille krijgt. Beide zullen parttime hun functie vervullen. In de gemeenteraad zal Pals opgevolgd worden door de nummer 2 op de D66-lijst: Thom Berendsen. 

Dit bericht is aangevuld met de reactie van beoogd wethouder Marc Verschuren.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal