Direct naar de inhoud.

Zorgen bij Knoalster raad over nieuw gemeentehuis en theater: ‘Eerst onderzoek’

  • door:
  • op:
Gemeentehuis Stadskanaal © Rutger Breider/RTV1

STADSKANAAL – Met veel enthousiasme presenteerde burgemeester Klaas Sloots een plan voor een samenvoeging van het Theater Geert Teis en het gemeentehuis. Beide gebouwen zijn verouderd en moeten dus vernieuwd worden. Als het aan het Knoalster college ligt is nieuwbouw dan een serieuze en goede optie, maar een groot deel van de gemeenteraad heeft nog een hoop zorgen: hoe gaat zo’n groot project betaald worden en zijn er geen zaken met meer prioriteit in de gemeente?

Nu de coalitie van Stadskanaal gevallen is, is het duidelijk hoe de nieuwe verhoudingen liggen in de gemeenteraad. Tijdens de raadscommissie over het eventuele nieuwe gemeentehuis was de coalitie-oppositie rol echt weer terug. CDA, Gemeentebelangen, Lokaal Betrokken, SP en de afzonderlijke fracties Ham en Van der Veen keken met gefronste wenkbrauwen naar het eerste onderzoek voor de toekomst van het gemeentehuis. ‘Het kan de financiële positie van onze gemeente verzwakken’, aldus Harma Zwiers (Lokaal Betrokken). Ze doelde daarmee op de miljoeneninvestering die gemoeid is met een nieuw gemeentehuis. ‘Dat is een zorg. Onze kernvraag is dan ook: is het verantwoord om nu al de beslissing voor nieuwbouw te maken?’

Bezuinigingen

Ook bij andere partijen waren grote zorgen over het financiële plaatje. Zeker omdat de gemeente Stadskanaal binnen een aantal jaar weer rode cijfers kan noteren door bezuinigingen uit Den Haag. ‘De financiën worden in het nieuwbouwplan rooskleurig geschreven, maar toekomst ziet er niet heel denderend uit’, stelt Jelmer van der Veen (fractie Van der Veen). En ook de huidige problemen zoals de nieuw te bouwen school en slecht onderhouden fietspaden liggen bij veel raadsleden nog in het achterhoofd. De bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben ons achterstand opgeleverd’, aldus Agnes Wubs (CDA). ‘Nu we positievere cijfers hebben, moeten we eerst die achterstanden, de lopende taken realiseren en dit soort projecten uitstellen.’

Positiviteit

Bij de coalitiepartijen was er meer positiviteit te merken over het nieuwbouwplan. ‘We moeten gewoon investeren in het gemeentehuis, het is verouderd’, aldus Grietje Schipper (PvdA) ‘In de toekomst moeten we voldoen aan de voorwaarden van een A++ label en een aardgasvrij gemeentehuis. Dat is niet vrijblijvend, er moet iets gebeuren.’

‘Eerst een onderzoek’

De slepende discussie vormde zich vooral rond de besluitvorming. De oppositie vond dit te snel en was in de veronderstelling dat ze begin juli al een beslissing moeten nemen: wel of geen nieuwbouw. Maar het was burgemeester Klaas Sloots die de zorgen aan het eind van de avond temperde. ‘We vragen u helemaal niet om nu te beslissen’, aldus Sloots. ‘We vragen alleen om een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden.’ Die woorden brachten verlichting. Sloots: ‘Je wil je inwoners uitleggen wat het precies gaat kosten, maar daarvoor moet je eerst gedegen onderzoek doen. Als dan blijkt dat het allemaal veel te duur is, dan kunnen we altijd nog terugvallen op verduurzaming van het huidige gemeentehuis.’

Door dit uit te spreken wist Sloots de lont uit het spreekwoordelijke kruitvat te halen. Hoogstwaarschijnlijk zal de gemeenteraad begin juli dus stemmen over het onderzoek. Dit onderzoek zal, zoals het nu lijkt, 150.000 euro gaan kosten. De helft van dat bedrag is voor een onderzoek naar een nieuw gemeentehuis, de andere helft om te kijken wat er met Theater Geert Teis moet gebeuren.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal