Direct naar de inhoud.

Veendam sluit 2023 financieel positief af, maar maakt zich ook zorgen

  • door:
  • op:
Gemeentehuis Veendam | © Hielke Bosch/RTV1

VEENDAM – De gemeente Veendam heeft 2023 afgesloten met een positief resultaat van 4,6 miljoen euro. Dit is vooral dankzij incidentele meevallers. Toch maakt de gemeente zich ook zorgen, bijvoorbeeld over de kosten voor het sociaal domein.

Wethouder Henk Jan Schmaal is tevreden met het resultaat, maar maakt ook een kanttekening. ‘Een deel van het positieve resultaat 2023 betreft resterende middelen die in 2023 voor specifieke activiteiten beschikbaar zijn gesteld, maar die nog niet zijn afgerond. Deze middelen dienen beschikbaar te blijven af te kunnen ronden.’

Onzekerheid

De wethouder maakt zich zorgen over het sociaal domein. Net als de afgelopen acht jaar ziet hij daar een fors tekort. ‘Voor de taken op het gebied van het sociaal domein stelt het Rijk onvoldoende middelen beschikbaar. Dit heeft al jarenlang gevolgen voor onze financiële positie.’

Daarin ziet Schmaal geen snelle verbetering nu het zogenoemde ravijnjaar van 2026 nadert. ‘Wij worden aanhoudend geconfronteerd met onzekerheid over de koers van het Rijk en de financiering van onze taken. Het is voor ons dan ook een hoofdpijndossier,’ zo laat hij weten.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal