Direct naar de inhoud.

Pekela pakt de handschoen op; gemeente organiseert noodopvang

  • door:
  • op:
Bedden in de noodtent in Stadskanaal | © Jelmer Wijnstra/RTV1

PEKELA – De gemeente Pekela zal, na de gemeenten Stadskanaal, Borger-Odoorn en Zuidwolde, een tent plaatsen voor de noodopvang voor asielzoekers. Vanaf maandag 1 juli kunnen vluchtelingen uit het opvangcentrum de komende twee maanden de nacht doorbrengen in een tijdelijke tentenopvang aan de parallelweg langs de N366 tussen Nieuwe Pekela en Alteveer.

Zonder deze hulp moeten in het opvangcentrum in Ter Apel honderden vluchtelingen, waaronder vrouwen en kinderen, soms noodgedwongen buiten slapen of op stoelen en matrassen op de grond moeten slapen. Dit leidt soms tot mensonterende omstandigheden.

Burgemeester Jaap Kuin heeft een duidelijk standpunt over de noodopvang. ‘Het is onbestaanbaar dat gevluchte vrouwen en kinderen in een land als Nederland buiten zouden moeten slapen. We zijn niet alleen solidair met de mensen maar ook met de gemeente Westerwolde. Die krijgt in deze crisis al genoeg voor de kiezen.’

(Tekst gaat verder onder foto)

Hulp van gemeenten

De gemeente Stadskanaal bood als eerste hulp met een tijdelijke nachtopvang. Daarna volgde Borger-Odoorn. Momenteel staat er een tentencomplex langs de A28 in Zuidwolde, in de gemeente De Wolden, waar vluchtelingen uit Ter Apel de nacht doorbrengen. Deze gaat per 1 juli sluiten. Pekela neemt nu de taak over van De Wolden.

Dit gebeurt op zeer korte termijn omdat andere gemeenten langere voorbereidingstijd nodig hebben en in Pekela heel snel een locatie en op korte afstand van Ter Apel voorhanden is. Op 1 september verhuist de tijdelijke nachtopvang naar een andere gemeente en gaat deze bij Nieuwe Pekela dicht.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal