Direct naar de inhoud.

De mythes en legendes van Groningen: van graancirkels tot de juffertoren

  • door:
  • op:
Schrijver Sander Blom met zijn boek ‘Mytisch Groningen’ | © Hielke Bosch/RTV1

REGIO – Er zijn in de provincie Groningen een hoop mythes en legendes te vinden; van de geschiedenis van Bourtange tot de graancirkels in Stadskanaal en van de juffertorens tot hekserij. Schrijver en filmmaker Sander Blom besloot al deze verhalen te bundelen in het boek Mytisch Groningen.

Het is een regenachtige dag als we voor de juffertoren van Onstwedde staan. De iconische kerktoren staat volledig in de steigers voor een renovatie. Maar dat maakt de legende achter deze toren er niet veel minder om. ‘Dit is een van de drie juffertorens van Groningen’, legt Sander Blom uit. ‘Eentje hier in Onstwedde, nog een in Schildwolde en er was er ook een in Holwierde, maar die staat er niet meer.’

Drie zussen

Dan vertelt hij hoe deze torens eigenlijk aan hun naam zijn gekomen: ‘De legende zegt dat er ooit drie zussen waren die een nogal losbandig leven leidden. Ze hadden een slechte invloed op elkaar en besloten daarom ver van elkaar af te gaan wonen. Daarna bouwden ze op alle drie die plekken een identieke kerktoren. Zo konden ze in ieder geval elkaars toren zien.’

Graancirkels

Daarmee schaart de juffertoren van Onstwedde zich in een lange rij van legendes rond Groningen en de Veenkoloniën. Deze mythe stamt van honderden jaren geleden, maar er zijn ook meer actuele voorbeelden in het boek van Blom te vinden. Bijvoorbeeld de graancirkels die rond 2001 in de graanvelden van Stadskanaal werden gevonden. ‘Die cirkels hadden de vorm van een schorpioen’, vertelt Blom.

Er werden graancirkelonderzoekers naar ’t Knoal gehaald om het fenomeen te onderzoeken. Er werden volgens Blom verbrande randen geconstateerd en de onderzoekers concludeerden dat de cirkels waarschijnlijk gemaakt waren door “een lichtbol die veel straling af gaf”. De schrijver leest een stuk voor uit het boek: ‘Later keerden de onderzoekers terug voor het maken van foto’s. Ze fotografeerden de cirkels en ontdekten dat de cirkels uit negen cirkels bestond, op eerdere foto’s waren er toch echt maar acht cirkels te zien. Er was dus op klaarlichte dag een negende cirkel bij gekomen. Het platte graan in die cirkel was nog warm en de fotocamera’s weigerden dienst. Snel namen de onderzoekers de benen…’

Blom lost de mythes overigens niet op, en ontkracht ze ook niet. ‘Het is echt bedoeld om de mythes te verzamelen. Of mensen het wel of niet geloven, dat laat ik aan hen’, knipoogt Blom.

Sander Blom vertelt meer over zijn boek in het programma 1 op Vrijdag. Deze is vrijdag 5 juli live te zien bij RTV1 vanaf 19:00 uur. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal