Direct naar de inhoud.

Initiatiefnemers Knarrenhof Stadskanaal voelen zich in de kou gezet na andere nieuwbouwplannen

  • door:
  • op:
Impressie van de nieuwbouw aan de Utrechtselaan in Stadskanaal | © Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Teleurstelling bij de initiatiefnemers van een Knarrenhof in Stadskanaal: het initiatief lijkt definitief in rook op te gaan. Hun plan was om een kleinschalig woonhof te realiseren op de locatie van de voormalige Gabriël Damschool, maar de gemeente gaat nu definitief voor een ander concept met een woontoren. 

Geveke Bouw uit Eelde mag de grond op de hoek van de Utrechtse- en Continentenlaan kopen om er in totaal 39 koopwoningen te bouwen. 24 appartementen in een woontoren en 15 grondgebonden woningen zullen uit de grond worden gestampt rondom een gemeenschappelijke groene binnentuin. Heel anders dan het plan dat de initatiefnemers van een Knarrenhof hadden. Zij wilden ongeveer 25 levensloopbestendige woningen in een hofjesvorm bouwen.  Met dit plan gingen ze een aantal jaar geleden naar de gemeente, die wel oren had naar het idee voor een kleinschalig woonhof voor allerlei leeftijden en inkomens. ‘Wij hadden min of meer al een afspraak met de gemeente’, vertelt een van de initiatiefnemers: Roelof Plieger. 

‘Ons is de mond gesnoerd’

Hij en zijn drie medestanders hadden samen met Stichting Knarrenhof een plan ontwikkelt, waar maar liefst 180 mensen zich voor hadden ingeschreven. ‘Die mensen staan nu in de kou’, vervolgt Plieger.

In december vorig jaar sprak hij de gemeenteraad nog toe, toen na al die enthousiaste gesprekken vanuit de gemeente ineens de rem op het plan werd gezet. Wethouder Egbert Hofstra (PvdA) beloofde vervolgens een openbare aanbesteding. ‘Daarna werd al het contact tussen ons en de gemeente verbroken, ze wilden niet met ons in gesprek’, aldus Plieger. ‘Ons is de mond gesnoerd’, stelt hij. ‘Begrijp me goed, ik ben blij dat er gebouwd wordt. Maar de gemeente is met deze beslissing voorbij gegaan aan een prachtig burgerinitiatief. Dat is schrijnend.’

De locatie van de voormalig Gabriel Damschool waar gebouwd zal worden | © Knarrenhof Stadskanaal

Koop

Daarbij stuit het Plieger tegen de borst dat alle geplande huizen koopwoningen zijn. Zijn groep wilde juist een mix van koop en huur. ‘Daarmee bouw je opnieuw voor de mensen met een grotere portemonnee. Terwijl de Knoalsters die hadden gehoopt op huur buiten de boot vallen.’ Ook het plan voor een woontoren noemt de initiatiefgroep iets dat ‘compleet uit de lucht komt vallen.’

Plieger hoopt dat projectontwikkelaar Geveke wel met hen in gesprek wil. ‘Zo kunnen we wellicht nog tot een compromis komen.’

‘Punten meegenomen’

De gemeente Stadskanaal laat desgevraagd weten dat het verbreken van de communicatie tussen hen en de initiatiefnemers een regel is tijdens een openbare verkoop. ‘Anders zouden zij immers een voordeel kunnen hebben of krijgen ten opzichte van de andere partijen’, aldus de gemeente in hun reactie. ‘Wel zijn de eerder aangebrachte punten van de initiatiefnemers als belangengroep voor een deel meegenomen in het programma van eisen en selectiecriteria van de verkoopprocedure. Op deze manier is alsnog geprobeerd om aan de behoefte van de doelgroep tegemoet te komen.’

Daarnaast laat de gemeente weten dat bouwbedrijf Geveke heeft aangegeven in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van het Knarrenhof. Ook zal er een bijeenkomst worden georganiseerd voor omwonenden van het terrein en eventuele kopers van de woningen. ‘Dan is er ook mogelijkheid tot inspraak.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal