Direct naar de inhoud.

Innovatiedagen in Valthermond ‘We gaan op safari door de Veenkoloniën’

  • door:
  • op:
Bovenaanzicht van het proefbedrijf in Valthermond | © Boerderij van de Toekomst

VALTHERMOND – Weet jij het verschil tussen rogge, gerst of tarwe? En herken je een aardappelveld als je er een ziet? Voor degenen die zich nu achter de oren moeten krabben is er goed nieuws: tijdens de Innovatiedagen op proefbedrijf ’t Kompas in Valthermond kun je jouw kennis over de landbouw in de Veenkoloniën bijspijkeren. Dit jaar richt de organisatie van het tweedaagse evenement zich namelijk niet alleen op boeren en ondernemers uit de landbouw maar ook op leergierige ‘burgers en buitenlui’. 

De Innovatiedagen zijn een initiatief van stichting Innovatie Veenkoloniën. Samen met verschillende deelnemende partijen, zoals Wageningen University Research (WUR), LTO Noord, Agrifirm en nog vele anderen, zet Innovatie Veenkoloniën zich in voor het bevorderen van innovatie in de Veenkoloniale landbouw. Tijdens de Innovatiedagen kunnen boeren, ondernemers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden zich op proefbedrijf ‘t Kompas in Valthermond verdiepen in verschillende innovatieve bedrijven, projecten en innovaties binnen de landbouw. Dit jaar opent het proefbedrijf niet alleen haar deuren voor mensen uit de landbouwsector zelf, maar voor iedereen die meer wil leren over landbouw. 

‘De Innovatiedagen worden altijd bezocht door mensen van en uit de sector’, zegt Brenda Timmerman-Pals. Ze werkt als projectleider voor Boerderij van de Toekomst, een van de projecten die op het proefbedrijf in Valthermond te vinden is. ‘Je ziet hier altijd de boeren uit het gebied terug. Maar de buurman die, bij wijze van spreken, recht tegenover de proefboerderij woont, komt nooit.’ De organisatie besloot daarom een speciaal avondprogramma te organiseren voor mensen die maar weinig of helemaal niet met landbouw in aanraking komen. 

Aardappelvelden zover het oog reikt | © Rutger Breider / RTV1

The Big Five

Tijdens de speciale ‘burger en buitenlui avond’ worden bezoekers op karren door de velden en langs de verschillende gewassen van het proefbedrijf gereden. ‘We gaan op safari in de Veenkoloniën en bezoeken zo The Big Five’, legt Timmerman-Pals uit. Daarmee verwijst ze niet naar de vijf gevaarlijkste roofdieren ter wereld, maar op de vijf belangrijkste gewassen van de Veenkoloniën. ‘We willen bezoekers de vijf gewassen die met name in dit gebied geteeld worden laten zien. Dat zijn de aardappelen, suikerbieten, granen en akkerranden. Vervolgens wordt er van A tot Z uitgelegd wat er in de grond gebeurt en wat het uiteindelijke eindproduct is wat je in de supermarkt koopt.’ 

Kloof tussen burger en boer

Door de Innovatiedagen dit jaar ook te richten op mensen buiten de sector hoopt de organisatie dat burgers een beter besef krijgen van wat er zich in hun ‘achtertuin’ afspeelt. Daarmee speelt de organisatie in op de groeiende kloof tussen burgers en boeren.

‘Ik weet ook niet wat mijn tandarts precies doet, ik hoop alleen dat hij me helpt als ik last van mijn gebit heb’, zegt Timmerman-Pals. ‘Maar kennis over wat hij doet? Dat heb ik ook niet.’ Timmerman-Pals probeert met het voorbeeld aan te geven dat je even goed niet van burgers kunt verwachten om kennis te hebben of geïnteresseerd te zijn in de landbouw. Desalniettemin hoopt ze dat de afstand tussen burger en boer kleiner wordt door transparant te zijn of het werk dat ze op het proefbedrijf verrichten. ‘Misschien kunnen we de kloof, of zelfs de aversie die momenteel tegen de landbouw heerst, weg nemen door simpelweg te laten zien wat we hier doen.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal