Direct naar de inhoud.

Stadskanaal maakt zich klaar voor NK beachhandbal: ‘Dit is gewoon gaaf!’

  • door:
  • op:
Mede-organisator Ferry Roek op het beachpark | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Op het Beachpark in Stadskanaal zijn vrijwilligers druk in de weer: komend weekend staat het NK beachhandbal namelijk op het programma. Na een jaar in Venlo keert het evenement terug naar ’t Knoal, tot grote trots en tevredenheid van zo’n beetje heel sportend Stadskanaal. 

‘Dit is toch gewoon gaaf, een echt visitekaartje voor Stadskanaal’, zegt een enthousiaste Ferry Roek. Hij is al jaar en dag een van de drijvende krachten achter het park en de organisatie van het NK. Hij wijst naar het veld waar net iemand het zand aanharkt: ‘We hebben zo’n goed team met fantastische vrijwilligers. We gaan het heel druk krijgen komend weekend, maar daar draaien we onze hand niet voor om.’ Aan de Knoalsters namelijk de taak om te zorgen dat alles op het park soepel verloopt komend weekend: ‘We krijgen tachtig teams over de vloer. In totaal zo’n duizend sporters, plus een mannetje of tweehonderd aan toeschouwers.’

‘Scheelt slok op een borrel’

Twee jaar geleden mocht Stadskanaal ook al het NK organiseren. Vorig jaar lag de beurt bij het Limburgse Venlo, maar in november kregen de Knoalsters een telefoontje met het verzoek voor opnieuw een editie bij hen. ‘Het mooie is dat we veel hebben kunnen leren van 2022’, legt Roek uit. ‘Zo reden we de vorige keer zelf stad en land af om spullen te halen. Dat is een hele klus, dus laten we deze keer meer dingen bezorgen. Dat scheelt toch wel een slok op een borrel.’ Voor de rest willen Roek en de rest van het team vooral dat het net zo gezellig wordt als de vorige keer. ‘Ik ben tevreden als alle sporters zondag met een glimlach op hun gezicht teruggaan naar huis.’

Hitteprotocol?

De vorige keer scheen de zon volop en steeg het kwik tot zo’n 35 graden. Dat is nu wel even anders met een graadje of twintig en wellicht een spatje regen. ‘Ja, dat felle ding in de lucht, dat is een van de weinig dingen waar we geen invloed op hebben’, knipoogt Roek. ‘Er is wel een hitteprotocol, maar ik gok zo maar eens dat we die dit jaar niet nodig zijn.’

Barbecue en Nederland-Turkije

Zaterdag om negen uur beginnen de eerste wedstrijden. Om half zeven zit de eerste dag er dan op. ‘Dan is er ook een barbecue voor de vrijwilligers’, aldus Roek. ‘En daarna natuurlijk even het Nederlands Elftal kijken voor de EK-wedstrijd tegen Turkije. Maar we maken het niet te laat, want de volgende ochtend moeten we weer om zeven uur paraat staan.’ Zondag zal de dag van de finales betekenen. Die avond om 18:00 uur wordt dan bekend welk team zich Nederlands kampioen beachhandbal mag noemen. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal