Direct naar de inhoud.

EK Logboek: Oranjefans maken zich klaar voor halve finale: ‘Weet zeker dat ze het kunnen’

  • door:
  • op:
© Eigen foto

BERLIJN/REGIO – Het Nederlands Elftal kroop in de kwartfinale tegen Turkije door het oog van de naald: een zwaarbevochten 2-1 overwinning bracht Oranje door naar de halve finale tegen Engeland. Ook lokale fans zaten op de tribune en zagen van dichtbij hoe Nederland de wint binnensleepte. 

‘Wat was het spannend, een narrow escape’, blikt Knoalster vlaggendrager Gert Grimmius terug. ‘De spelers hebben gevochten als leeuwen en met name in de tweede helft winnaarsmentaliteit getoond.’ 

Zowel de Nederlandse als de Turkse fans staan inmiddels internationaal bekend om hun enthousiasme. Niet gek dat de sfeer in Berlijn afgelopen weekend tot een hoogtepunt kwam. ’Het was een groot feest, zonder trammelant’, aldus Grimmius. ‘Zowel de Turken als wij hebben tijdens de wedstrijd alles gegeven om ons team aan te moedigen.’ 

Beter dan verwacht

Ook Veendammer Oranjefan Marcel de Weijs stond nagelbijtend op de tribune. ‘Ik dacht dat we veel makkelijker zouden winnen’, aldus De Weijs. ‘Maar in de eerste helft waren de Turken gewoon veel aanvallender dan ik dacht. Ze kwamen terecht op voorsprong, want het spel van Nederland: daar werd je niet vrolijk van.’

Toch verwacht De Weijs dat Nederland wel gaat winnen van Engeland, maar niet met grote cijfers. ‘De Engelsen overtuigen dit toernooi ook niet. Veel gelijke spelen met weinig goals. Maar ze laten er ook weinig door, dus dat wordt nog een zware kluif.’ De Veendammer verwacht dat de uitblinkers van beide elftallen, zoals Kane en Weghorst, het verschil zullen maken in de wedstrijd. Maar wel in het voordeel van Nederland.

Rood-wit-blauwe rook in het stadion van Berlijn | © Gert Grimmius

Feesten zonder capuchon

De Weijs blijft, anders dan Grimmius, niet in Duitsland. In verband met zijn werk reist hij tussen iedere wedstrijd van Duitsland naar Nederland en terug. Maar hij ziet wel de enorme Oranjesfeer zodra hij in de speelsteden aankomt. ‘Ik ga al twintig jaar naar deze toernooien en hier komen alleen de echte fans’, zo duid hij de sfeer zonder rellen of andere problemen. ‘We geven veel geld uit om hier bij te zijn. Dan ga je niet met capuchon en zonnebril de binnenstad slopen. Nee, dan ga je feesten.’

Ook op de Duitse camping is Stadskanaal niet te missen | © Gert Grimmius

‘Verwacht een overwinning’

Inmiddels is Gert Grimmius met zijn caravan aangekomen in Dortmund, de speelstad voor de halve finale tegen Engeland. ‘Ik verwacht een overwinning’, zegt de Knoalster overtuigd over de wedstrijd van woensdagavond. ‘Ik weet zeker dat ze het kunnen. Ze kunnen beter dan tegen Oostenrijk of Turkije. Ze moeten gewoon goed voetbal op de mat leggen, dan ligt de weg naar de finale open.’

Mocht dat zo zijn, dan keer Oranje wederom terug naar Berlijn. Want daar wordt zondag in het Olympiastadion de EK-finale gespeeld.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal