Direct naar de inhoud.

Klijndijk krijgt er een ‘Zomers’ wijkje bij: plan voor 32 woningen

  • door:
  • op:
Een sfeerimpressie van een deel van de woningen | ┬ę KWest Vastgoed

KLIJNDIJK – Klijndijk is in de toekomst een woonwijk rijker. Voor de locatie van voormalig bouwbedrijf Zomers aan de Hoofdweg is een plan in de maak voor 32 woningen. Het is de bedoeling dat onder meer lokale jongeren een streepje voor krijgen bij de toewijzing van een onderkomen.

De geschiedenis van Zomers gaat ver terug: ruim 120 jaar geleden werd het bouwbedrijf opgericht. Inmiddels is het niet meer actief. Een deel van het oude kantoor wordt nu gebruikt door een fysiotherapeut. Dat gebouw blijft overeind, maar de omringende schuren en werkplaatsen gaan allemaal tegen de vlakte. Er wordt ruimte gemaakt voor de nieuwbouwwoningen.

Een tiende erbij

Volgens ontwikkelaar Jaap ten Hoor, die naast eigenaar Jeroen Zomers is betrokken bij de plannen, krijgt Klijndijk er bijna een tiende aan woningen erbij. Het dorpje herbergt namelijk 326 woningen, volgens de laatste telling.

De plannen worden morgenmiddag gepresenteerd in het dorpshuis. Dorpsbewoners zijn inmiddels al op de hoogte gesteld en met de belangstelling zit het wel goed. ‘We ontvingen maar liefst 80 tot 90 aanmeldingen’, aldus een blije Ten Hoor.

Vier woningtypen

Het terrein van ongeveer twee tot drie hectare moet ruimte gaan bieden aan woningen die weer zijn onderverdeeld in vier typen. Er komt een complex met twaalf starterswoningen (60-70 vierkante meter), twee blokjes van elk vijf rijtjeswoningen (rond de 100 vierkante meter), vier levensloopbestendige seniorenwoningen (100-120 vierkante meter) en een zestal half vrijstaande woonboerderijen (200 vierkante meter).

De prijzen lopen op van net onder de drie ton tot maximaal zes a zeven ton. Het plan biedt voor elk wat wils, aldus Ten Hoor: van jonge starters en alleenstaanden tot gezinnen en senioren. ‘Jeroen ziet het als een mooie nalatenschap voor het dorp.’

Herstel beekdal

Een bijzonder onderdeel van het plan is het herstel van een oud beekdal dat zich ooit op de locatie bevond. ‘Door de ijstijd was hier sprake van veel hoogteverschillen. Met de komst van het bouwbedrijf zijn die allemaal weggewerkt uit het landschap. De bedoeling is om die elementen weer te herstellen’, aldus Ten Hoor.

Verder bestaat er een ondergrondse waterverbinding met de Odoornerzijtak, een aftakking van het Oranjekanaal. ‘Die verbinding willen we weer zichtbaar maken, zodat het water weer het perceel binnenkomt.’

Voor toekomstige bewoners betekent dit straks een natuur- en waterrijke woonomgeving. De stille hoop is dat de provincie en de gemeente Borger-Odoorn hier een vervolg aan willen geven met de landerijen richting het dorpshuis en de ijsbaan van Klijndijk. ‘Wij geven in dit geval de eerste aanzet’, knipoogt Ten Hoor.

Jongeren streepje voor

Vooral jonge mensen moeten een streepje voor krijgen bij de toekenning van de woningen. ‘Veel jongeren willen graag in Klijndijk blijven wonen. Vaak ontbreekt het echter aan een betaalbaar aanbod. Of ze moeten al richting Emmen.’ schetst Ten Hoor het probleem.

Bij de verwachte start van de verkoop volgend voorjaar, willen de initiatiefnemers eerst de jongere starters benaderen. ‘Daarna zetten we de woningen pas op Funda. Dan krijgen ze ook echt een kans.’

Zonnig wonen

Voordat het zover is, moeten eerst de gebruikelijke procedurele stappen worden doorgelopen met het bestemmings- en omgevingsplan. Ten Hoor verwacht dat deze noodzakelijke stappen volgend jaar zijn afgerond. Vanaf dat moment kan er dan ook echt een schop de grond in.

Een naam voor het wijkje is er in ieder geval al. ‘Het buurtje gaan we gewoon Zomers noemen. Dan woon je altijd zonnig.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal