Direct naar de inhoud.

Nieuw gemeentehuis voor Stadskanaal? Na lang gesteggel komt er dan toch een onderzoek 

  • door:
  • op:
Het gemeentehuis van Stadskanaal | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Het moest duren tot de late uurtjes, maar de gemeenteraad van Stadskanaal kon na lange discussies toch akkoord gaan met een onderzoek naar de toekomst van het gemeentehuis en Theater Geert Teis. Het onderzoek zal in totaal 150.000 euro gaan kosten en kijkt naar de verschillende mogelijkheden van nieuwbouw en renovatie van de beide gebouwen. Een duur onderzoek, terwijl de echte grote bedragen nog moeten komen.

De eventuele nieuwbouw van het Knoalster gemeentehuis, plus de opties om bijvoorbeeld het theater, kunstenschool en zelfs een politiebureau erbij in te stoppen, is al langer een heikel punt in de gemeenteraad. Een groot deel van de oppositie is al weken kritisch op het plan. Zij wijzen naar de onzekere financiële positie van de gemeente; volgens hen is er simpelweg geen geld om een nieuw gemeentehuis te realiseren.

1,5 ton

‘We gaan nu iets onderzoeken waarvan we weten dat er geen geld voor is’, aldus Harma Zwiers (Lokaal Betrokken). Volgens haar partij wordt er in het onderzoek te veel gestuurd op nieuwbouw: ‘Hoe zit het met renovatie van bijvoorbeeld Theater Geert Teis?’, vragen de kritische partijen zich af. ‘Als uit onderzoek blijkt dat het allemaal niks is hebben we wel 1,5 ton weggegooid. Die we voor andere dingen kunnen gebruiken’, vult Machteld Luijken (SP) aan. 

‘Grote angst in de raad’

Met name de coalitiepartijen keken met gefronste wenkbrauwen naar deze vlaag van kritiek die het geplande onderzoek over zich heen kreeg. ‘Met verbazing luister ik naar deze discussie’, zegt VVD-voorman Hans Klopstra na een uur. ‘We willen graag aan de burger uitleggen wat de beste optie is: nieuwbouw of toch renovatie. Maar daarvoor moet die nieuwbouw wel goed uitgezocht worden. Ik beproef nu een grote angst in deze raad.’ 

‘Buikpijn’

Terwijl buiten de eerste zomerstorm van het jaar haar intrede deed, ging in de raadszaal het net zo stormachtige debat nog lange tijd door. Ondertussen keek burgemeester Klaas Sloots het politieke schouwspel aan, wetende dat hij er niet in geslaagd was in de afgelopen weken de zorgen over het onderzoek weg te nemen.

Hij probeerde keer op keer duidelijk te maken dat hij niet wil sturen naar nieuwbouw, maar alleen maar met een onderzoek duidelijkheid wil scheppen in de gevolgen van een eventueel nieuw gebouw. ‘Ik heb wat buikpijn van vanavond’, aldus de burgervader aan het einde van de avond. ‘De bedoeling is en was om met de gevraagde onderzoeken duidelijkheid te krijgen in nieuwbouw. Niet om daarheen te sturen, maar om te informeren of dat een goed idee is. Ik baal ervan dat dit bij sommige raadsleden niet goed is overgekomen.’

Het Theater Geert Teis in Stadskanaal | © Hielke Bosch/RTV1

Compromis

Ondertussen tikte de klok verder en moest er een beslissing worden gemaakt. Vlak voor middernacht trokken de fractievoorzitters zich terug om tot een compromis te komen. En die kwam er. Besloten werd om nog een extra onderzoeksvraag toe te voegen: wat zijn de mogelijkheden van een renovatie van Theater Geert Teis? Een optie die de kritische partijen misten. Toen deze was toegevoegd kon de raad, vlak voor de gestelde deadline van 23:30 uur, toch unaniem akkoord gaan.

Daarmee zullen er definitief onderzoeken worden gestart waarin gekeken wordt naar de mogelijkheden van een nieuw gemeentehuis, koppelkansen met bijvoorbeeld een kunstenschool en theater of toch gewoon een renovatie van de panden. Als deze onderzoeken – ter waarde van anderhalve ton – zijn afgerond, gaat de raad zich buigen over wat de gemeente nu precies wil. Pas dan zal duidelijk worden of Stadskanaal een nieuw huis voor de gemeente zal krijgen, of toch blijft zitten in de huidige betonnen kolos in het centrum.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal