Direct naar de inhoud.

In Veendam was het al vier maanden lang tien uur

  • door:
  • op:
Het uurwerk in de Grote Kerk in Veendam stond al vier maanden stil | © Steven Radersma / RTV Noord

VEENDAM – Het defecte uurwerk van de Grote Kerk in Veendam loopt weer als een klok, nadat Veendammers vier maanden lang hun vertrouwde baken in de tijd kwijt zijn geweest.

Hij kreeg er veel klachten over, Martin Panman, voorzitter van de Vrienden van de Grote Kerk te Veendam. 

Veel vragen

‘Ik werd aangesproken op straat, kreeg mailtjes en telefoontjes. Mensen wilden weten waarom de klok van de Grote Kerk defect was, en waarom het zo lang duurde om het euvel te herstellen.

Bevroren in de tijd

Wat was er aan de hand: het uurwerk van de kerk deed het sinds begin mei niet meer. De klok stond stil op tien uur, en dat bleef vier maanden lang zo. De drie wijzerplaten aan de zijden van de toren leken bevroren in de tijd.

(De tekst gaat verder onder de foto)

De Grote Kerk in Veendam | © Steven Radersma / RTV Noord

Waarom het zo lang duurde om het euvel te herstellen weet Panman niet. ‘De kerk en de toren zijn eigendom van de gemeente. Ik kan niet kijken in de agenda van de gemeente. 

(De tekst gaat verder onder de foto)

Dankzij deze nieuwe elektromotor is Veendam weer bij de tijd | © Steven Radersma / RTV Noord

Nieuwe motor

Vrijdag was het eindelijk zover: klokkendeskundige Simon Laudy uit Finsterwolde beklom de toren en voerde een reparatie uit. Die was vrij eenvoudig: het uurwerk wordt aangedreven door een elektromotortje, en dat was defect. Na de installatie van een nieuw exemplaar is Veendam inmiddels weer helemaal bij de tijd.

Om elf lopen de tijd en het uurwerk in de Grote Kerk weer gelijk op.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal