Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Avebe van start met Potato spice

AvebeGASSELTERNIJVEEN – Aardappelzetmeelfabriek Avebe in Gasselternijveen krijgt 1,5 miljoen euro voor een nieuw en uiterst energiezuinig productieproces onder de noemer Potato Spice. Het bedrijf investeert zelf 3 miljoen en ontvangt de subsidie uit rijksmiddelen via de provincie.
Het project is een onderdeel van de samenwerking binnen de Drentse Green Deal die de provincie en Avebe in 2012 hebben afgesloten.
Het AVEBE-project Potato Spice wordt door de toe te kennen subsidie versneld uitgevoerd waarmee de voorgenomen investeringen economie en werkgelegenheid in Noord-Nederland stimuleren, aldus gedeputeerde Tjisse Stelpstra. In het project Potato Spice ontwikkelt Avebe een proces om aardappelsap, waar het eiwit al uit is gehaald, bij lage temperatuur te concentreren. Dit is een alternatief voor het huidige energie-intensieve indampproces.
Momenteel wordt de nieuwe technologie op pilotschaal getest in de proeffabriek in Veendam. De volgende stap is het toepassen van deze technologie in de Solanic fabriek in Gasselternijveen.
Naast energiebesparing levert dit “milde productieproces” een concentraat op dat rijk is aan aminozuren en mineralen en geschikt te maken als ingrediënt of additief in de voedingsmiddelenindustrie. Het project biedt het aardappelzetmeelconcern nieuwe kansen voor de doorontwikkeling van hoogwaardige eiwitten in de voedingsmiddelenindustrie.
Een belangrijk deel van het energieverbruik van Avebe hangt samen met de verwerking van aardappelsap. Het initiatief leidt tot maximaal 75 TJ energiebesparing per jaar en daarmee ongeveer 5.000 ton CO2 reductie.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.