Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Bloeiende akkerranden in Oost Groningen

akkerrandenOOST GRONINGEN – Klaproos, korenbloem en bolderik. Een aantal soorten die voorkomen in de weelderig bloeiende akkerranden langs de gewassen in Oost Groningen. Sinds 2011 is de Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen (ANOG) aan de slag met de bloeiende akkerranden. De randen zien er niet alleen prachtig uit, ze dienen ook een belangrijk doel. Op de uitbundig bloeiende bloemen komen allerlei insecten af zoals lieveheersbeestje, gaasvlieg, spinnen, kevers en zweefvliegen. Dit zijn een aantal van de insecten, die erg nuttig zijn in de landbouw. Ze eten namelijk plaaginsecten zoals de bladluis. Door het stimuleren van deze nuttige insecten door middel van akkerranden, kan een luizenplaag op natuurlijke wijze worden onderdrukt. Hierdoor hoeven boeren vrijwel niet meer te spuiten met insecticiden. Een enorme winst voor landbouw, de biodiversiteit, maar ook de waterkwaliteit. Sinds 2014 werkt men hiervoor dan ook samen met Waterschap Hunze en Aa’s. De akkerranden worden langs watervoerende sloten ingezaaid, zodat ook eventuele uitspoeling van bijvoorbeeld meststoffen naar de sloot flink wordt verminderd. Daarnaast hebben de uitgebloeide randen in de winter ook nog een functie: ze bieden een voedsel- en schuilplaats voor vogels, andere zoogdieren en insecten.
“Een mooi en leerzaam project, welke we ook in 2016 weer zullen voortzetten en u weer kunt genieten van de prachtige bloemenranden!”, aldus ANOG.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.