Direct naar de inhoud.

De Blinkende Spade woensdagavond op RTV1 televisie

  • door:
  • op:

RTV1/FILM – Woensdagavond 22 november gaan we de historische film “De Blinkende Spade” uitzenden op ons televisiekanaal. De film is gemaakt in 1953 in opdracht van de Veenkoloniale Boerenbond die toen vijftig jaar bestond. De rechten liggen bij de GAVA waarmee RTV1 een overeenkomst heeft gesloten. De streekhistorische film is in zwart-wit en duurt anderhalf uur. Voor de liefhebber een prachtig tijdsdocument die van het begin tot het einde zal boeien.

AVEBE
De film brengt de ontstaansgeschiedenis van de Groninger Veenkoloniën in beeld en laat de agrarische ontwikkeling van dit gebied tot circa 1950 zien. Onderwerpen als de vervening, het ontstaan van de landbouwindustrie, de landbouwcrisis in de jaren na 1880 en de introductie van de kunstmest komen uitvoerig aan de orde. Verder nog de ontwikkeling van de landbouw en de rol van de boerenbonden tegen het eind van de 19e eeuw. De opkomst van de AVEBE en de crisis van de jaren dertig. Na de Tweede Wereldoorlog: aandacht voor de rol van de vrouw en Bond van Plattelandsvrouwen. Mogelijkheden voor scholing en ontspanning, banken en industrie in de Veenkoloniën. Tenslotte: de activiteiten van de Boerenbond anno 1953.

StreekHistorisch
De Blinkende Spade werd 5 jaar geleden nog vertoond in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal. De film trok toen veel publiek. Woensdagavond is de film te zien voor iedereen want RTV1 Televisie is te zien in heel Oost Groningen via Ziggo op kanaal 41, bij SKV (Veendam) op kanaal 25 en voor de KPN kijkers (Stadskanaal e.o.) via kanaal 1458. “De blinkende Spade” start om 19.00 uur en wordt achter elkaar in twee delen uitgezonden.

In de toekomst worden er meer streekhistorische films op de woensdagavond uitgezonden op RTV1-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal