Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Congres om financiële uitbuiting ouderen te voorkomen

GRONINGEN – Ieder jaar zijn naar schatting 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik*. Reden genoeg voor Veilig Thuis Groningen om op 14 juni 2018 in de Puddingfabriek het congres “Hun geld, ons een zorg!” te organiseren. Veilig Thuis wil deze middag bewustwording en verbinding creëren bij organisaties die niet als vanzelfsprekend samenwerken: thuiszorg, maatschappelijk werk, woningcorporaties, notariaat, politie, bewindvoerders en banken bijvoorbeeld. Filmmaker Pim Giel vertoont de documentaire “Ger, mijn hoofd in eigen hand” over de dementerende Ger en de barrières die hij en zijn omgeving tegenkomen. Veilig Thuis Groningen organiseert het congres in het kader van de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling (15 juni 2018).

Stiekem wat extra pinnen of testament laten wijzigen
Financieel misbruik is het ongepast gebruik maken van de bezittingen van een ander. Bijvoorbeeld wekelijks stiekem wat extra voor jezelf pinnen, gedwongen testamentwijziging, maar ook ‘gewoon’ diefstal van spullen. We spreken van ouderenmishandeling als familie of bekenden waar het slachtoffer van afhankelijk is op deze manier misbruik maken van de situatie. Afhankelijkheid en isolement spelen vaak een grote rol,  dat maakt dat deze vorm van huiselijk geweld moeizaam aan het licht komt.

Kwartetspel met lokale alliantie brengt helderheid
Echt met elkaar om tafel: om inzicht te krijgen in elkaars expertise gaan de congresdeelnemers kwartetten. Dit wordt begeleid door de lokale alliantie voorkomen financiële uitbuiting Stad Groningen: een samenwerkingsverband van professionals uit o.a. de lokale bankwereld, notariaat en thuiszorg. Met het ThuisPluis kwartet krijgt men helderheid over andermans kennis en kunde. Leuk en handig!

Voorkomen is beter
Op 14 juni 2018 aandacht voor de kwetsbaarheid van ouderen en de impact op de omgeving. Maar zeker zo belangrijk is de aandacht voor preventie. Wat kunnen mensen zelf op tijd regelen om misbruik te voorkomen? En hoe kunnen professionals uit de verschillende sectoren hierin een rol in spelen? Wat dat het niet vanzelf ophoudt, dat staat inmiddels vast.

Aanmelden kan via: kenniscentrum@veiligthuisgroningen.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.