Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Zelfrijdend busje bij Ommelander Ziekenhuis

SCHEEMDA – Vanaf afgelopen maandag 6 augustus pendelt tussen het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte in Scheemda een zelfrijdend busje. De bushalte aan de Molenstraat ligt op ongeveer 1,5 kilometer vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. Het busje rijdt minstens een half jaar op proef. Als de proef succesvol is, wordt het busje een vast onderdeel van de openbaarvervoerverbinding. In een volgende fase wordt de route mogelijk verder uitgebreid naar het centrum en later het treinstation van Scheemda.

Het busje vervoert patiënten, bezoekers en personeel van en naar het ziekenhuis. In het voertuig is een gastheer aanwezig om passagiers te begeleiden. In geval van nood kan hij ook ingrijpen. Passagiers kunnen tijdens de proef gratis van het busje gebruik van maken. De dienstregeling van het busje sluit aan op de bestaande buslijnen.

Eerste met passagiers
Met de proef loopt Noord-Nederland landelijk gezien voorop als het gaat om de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Voor de provincie Groningen is dit de eerste proef met een zelfrijdend busje met passagiers. Eerder werden al wel tests uitgevoerd zonder passagiers met een onbemand voertuig in de Eemshaven, op het Zerniketerrein in Groningen en in Loppersum. In 2016 reed in de provincie Fryslân twee maanden een zelfrijdend busje in Appelscha. Het busje in Scheemda rijdt een stuk langer en is van een andere leverancier, van het Franse bedrijf NAVYA. Arriva levert de gastheren. Door proeven te doen met verschillende soorten voertuigen willen de noordelijke provincies samen met verschillende partijen zo veel mogelijk ervaring opdoen met zelfrijdend vervoer en de ontwikkeling ervan versnellen.

Pilotregio
De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen zien autonoom vervoer als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in Noord-Nederland te behouden en te verbeteren. Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, over het spoor, over het water en door de lucht. De provincies werken samen om dé pilotregio voor autonoom vervoer te worden. Dit doen ze samen met verschillende partijen. Het zelfrijdende busje in Scheemda is een samenwerking tussen de provincie Groningen, het Ommelander Ziekenhuis, de gemeente Oldambt en Arriva Nederland. Arriva onderzoekt samen met overheden mogelijkheden om autonoom vervoer in te zetten op plaatsen waar op dit moment geen openbaar vervoer rijdt.

(ingezonden)

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Zelfrijdend busje bij Ommelander Ziekenhuis

 1. Ditmaaktniksuit

  Ben je buschauffeur en wil je je werk houden, dan is het makkelijk om deze goedkope concurrent te stoppen.
  Het busje stopt zolang er iets voor dat ding staat.
  Dus is straks de medewerker voorgoed uit het busje en rijdt deze geheel zelfstandig, ga dan simpel voor het busje staan met een paar mensen.
  Blijf lekker staan kletsen.
  De lol is er dan vlug af.
  Dit systeem koet namelijk gestopt worden omdat dit het begin van het einde van de buschauffeur is.
  Dus weg ermee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.