Direct naar de inhoud.

Refaja heropent operatiekamers: minder zorgdruk door corona

  • door:
  • op:
Foto: Treant Zorggroep

STADSKANAAL – Zorggroep Treant breidt komende week de operatiecapaciteit in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal uit, nadat deze door coronazorg moest worden beperkt. Vanaf maandag worden twee van de vier operatiekamers (OK’s) daar voor in eerste instantie twee dagen per week weer gebruikt.

Het ziekenhuis hoopt dit aantal uit te kunnen breiden, maar dat is afhankelijk van de ontwikkelingen. In het Treant-ziekenhuis in Hoogeveen zijn alle vier operatiekamers weer in gebruik genomen.

Operaties inhalen

Treant neemt het besluit omdat het aantal ziekenhuisopnames door corona daalt. Daardoor kunnen ook uitgestelde operaties worden ingehaald, zegt Frank Kroezen, voorzitter van het Medisch Specialisten Collectief Treant. ‘Denk hierbij aan mensen die wachten op een ingreep aan hun knie of heup en diverse dagbehandelingen.’

Volgens Kroezen kan dat wachten uiteindelijk tot complicaties leiden, ‘waardoor de risico’s op een slechtere of zelfs echt slechte uitkomst veel groter zijn. Voorbeelden hiervan zijn mensen met problemen met galstenen of breuken die beklemd raken.’

Stapsgewijs afbouwen

Treant heeft het aantal bedden dat voor coronapatiënten is gereserveerd de afgelopen weken stapsgewijs afgebouwd. In het Refaja Ziekenhuis werden geen coronapatiënten opgevangen, maar het personeel van deze locatie werd wel op andere plekken ingezet. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen heeft op dit moment nog zes IC-bedden voor coronapatiënten en tien verpleegbedden. De coronaverpleegafdeling van woonzorgcentrum De Horst in Emmen telt nog twintig bedden.

Volgens de zorggroep blijft het spannend wat de gevolgen van de omikronvariant zullen zijn. De instantie houdt wel rekening met meer ziekenhuisopnames door coronabesmettingen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal