Direct naar de inhoud.

Theater vanBeresteyn Veendam gaat zaterdag open: ‘Bittere noodzaak’

  • door:
  • op:

VEENDAM – Theater vanBeresteyn in Veendam gaat aankomende zaterdag open. Het theater in Veendam wil hiermee een statement maken en nodigt ‘iedereen’ uit om langs te komen.

Cultuurinstellingen als theaters en schouwburgen moeten van de overheid vooralsnog gesloten blijven en die beslissing is tegen het zere been van theaters, zoals Theater vanBeresteyn.

‘De culturele sector heeft behoorlijk te lijden onder de coronamaatregelen, al twee jaar lang. En onderzoek heeft uitgewezen dat de besmettingen in de theaters minimaal zijn’, zegt directeur Jos Kraan.

‘Anders dan Kapsalon Theater’

Volgens Kraan gaat het zaterdag om een eenmalige actie, waarmee het theater wil laten zien dat een bezoek veilig en volledig coronaproof kan. ‘Wij willen toch de aandacht vestigen op de bittere noodzaak dat wij open moeten. We gaan het wel anders doen dan het gedoe met de kapsalons’, doelt Kraan op de protestactie Kapsalon Theater.

Tijdens de protestactie kunnen bezoekers van verschillende theaters door heel Nederland zich laten knippen en gelijktijdig naar een voorstelling kijken. Maar aan de actie doen vooralsnog geen Groningse theaters mee, dus ook vanBeresteyn niet, laat Kraan weten.

‘Je laat kapsalons op een rare manier in het zonnetje staan. Bovendien hebben die mensen het al moeilijk genoeg.’ (Jos Kraan – directeur vanBeresteyn)

‘We willen dicht bij onszelf blijven en kijken naar de mogelijkheden wat op dit moment wel mag. Daar willen wij onze aandacht op vestigen. Kapsalon Theater lijkt ons daarom geen goed idee. Je laat kapsalons op een rare manier in het zonnetje staan. Bovendien hebben die mensen het al moeilijk genoeg. En wat heeft een kapsalon te maken met een theater, behalve dat het bij ons om een sponsor gaat?’, vraagt Kraan zich af.

De zaal van theater van Beresteyn (foto: Bert Buiring)

Repetities aanschouwen

De directeur gooit de protestactie zaterdag dus over een andere boeg. ‘Artiesten mogen wél repeteren, dus dat gaan we doen. Wij vragen het publiek, want we mogen wel als doorstroomlocatie fungeren, om door vanBeresteyn te wandelen zodat ze de repetities kunnen meepikken. En passant kunnen ze naar onze nieuwe expositie kijken en kunnen ze coffee-to-go meekrijgen. We hopen dat ze ons daardoor blijven steunen.’

‘Gratis en veilig’

De deuren in vanBeresteyn zijn zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur geopend. ‘Ons hele team zorgt dat de middag veilig verloopt. Het is gratis dus geniet van theater, muziek en bekijk de expositie van Els van Gelderen-Boissevain’, aldus Kraan.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal