Direct naar de inhoud.

Medailleregen voor zwemmers van De Brug Veendam tijdens Nationale Spelen

  • door:
  • op:
De coaches en zwemmers van de Brug Veendam en hun gewonnen prijzen (foto: Marinus Hol)

VEENDAM – De wedstrijdzwemmers van De Brug Veendam kijken terug op een succesvolle Special Olympics in Twente. Afgelopen weekend haalden ze 11 individuele medailles. Voor de estafetteploegen was er ook nog goud, zilver en brons.

‘Geweldig, het teamgevoel is er weer’, vertelt coach Grietje Hooiveld. Ze kijkt terug op een geslaagd en gezellig weekend. ‘Alle twaalf de zwemmers hebben echt super gezwommen.’

De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sport evenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Afgelopen weekend kwamen in Twente ruim 2.300 sporters in actie in 25 takken van sport.

De Brug Veendam komt het Fanny Blankers Koen stadion binnen (foto: Marinus Hol)

Onder hen Chris Kuiper, hij is al sinds 2011 lid van de wedstrijdploeg van De Brug. In 2019 haalde hij zelfs twee gouden medailles op de Special Olympics World Games in Abu Dhabi.

Deze keer moest hij genoegen nemen met een bronzen plak, op de estafette 2×25 meter vrije slag. ‘Ik had op meer gehoopt’, aldus Kuiper, ‘maar je doet het samen, en dit was het uiterste wat we met elkaar konden doen’

Verzuurde kuiten

Bij de 50 meter vrije slag en 50 meter schoolslag greep hij met een vierde plaats net naast het podium. Kuiper: ‘Bij de vijftig meter schoolslag verzuurden mijn kuiten in de laatste baan, daardoor zakte ik af en kwam net tekort.’ Natuurlijk is er teleurstelling, maar ‘ik heb alles gegeven wat ik kon.’

Een bronzen medaille voor de estafetteploeg van Chris Kuiper (rechts) (foto: Marco Hol)

Persoonlijke records gebroken

De Special Olympics werkt op basis van zogenaamde ‘divisioning’. De atleten strijden tegen andere atleten in dezelfde divisie, dus van hetzelfde niveau. Deze indeling vond plaats op zaterdag, waarbij alle zwemmers van De Brug een persoonlijk record zwommen.

Slapen in tenten

Geslapen werd er in tenten op het terrein van de Universiteit Twente. ‘Hartstikke gezellig’, zegt Hooiveld, ‘lekker buiten zitten samen met de andere teams.’ Voor Kuiper was het slapen in de tenten wel eventjes wennen, ‘in het begin was het koud, daarna viel het wel mee.’

Kuiper heeft vooral genoten van de jongere deelnemers die voor het eerst mee waren. ‘Het is mooi hoe ze tegen ons opkijken, wij hen meetrekken en ze ook nog eens een hele goede prestatie afleveren.’ Zijn doel is nog beter worden, ‘bijvoorbeeld qua techniek, het aantikken, of het op het juiste moment weggaan van het startblok.’

De Brug regio Veendam is een vereniging die, op verschillende niveaus, sport en spel activiteiten organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking uit de omgeving van Veendam.

De sporters van de Brug kwamen uit op de rugcrawl, schoolslag, vrije slag en wisselslag, op diverse afstanden. Ze wonnen 4 gouden medailles, 2 maal zilver en 5 maal brons op de individuele wedstrijden. Bij de estafettes werd goud, zilver en brons gehaald op de 4×5 meter vrij en de 4×25 meter vrij.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal