Direct naar de inhoud.

Vijver en riool AE kade schoongemaakt na alarm buurtbewoners

  • door:
  • op:

VEENDAM – In het Veendammer centrum zijn dinsdagmiddag de putten en kolken leeggezogen. Dit gebeurde na een melding dat het water in de vijver aan de AE Kade sterk vervuild zou zijn.

De gemeente die direct in actie kwam, heeft de vijver afgebakend zodat het vervuild water zich niet verder kan verspreiden. Inmiddels is er een onderzoek gestart naar de oorzaak en zijn er monsters genomen, die onderzocht worden.

Door oplettende bewoners van de AE Kade is erger voorkomen. Mede dankzij Trijnie en Wendy Suk en de gemeente Veendam zijn er ook jonge zwaantjes gered. Deze beestjes zaten vol vet en waren flink onderkoeld, aldus een bericht van Liesbeth Smith via facebook.

Hieronder (onverkort) de noodbrief van Wendy Suk:

Zaterdag weer even bij een zwanenfamilie langs gereden en ik schrok wat ik aantrof 3 jongen i.p.v. 5 en ook nog eens drijfnat, vies en onderkoeld, er zat maar weinig leven meer in en ook moeder zag er niet uit
Bart zette de 3 snel in de auto zodat ze op konden warmen en ik ze droog kon maken en ging op zoek naar de andere 2 die ver uiteen en van de rest verwijderd lag en bracht ze ook bij mij in de auto
3 uur lang ben ik bezig geweest waarna ze eindelijk weer nagenoeg droog waren en er weer leven in kwam en ze zich begonnen te poetsen  Wat me opviel was dat de zwaantjes wel een heel aparte geur hadden het leek wel wasbenzine of i.d  Ze daarna weer bij de ouders gezet in de hoop dat het goed zou komen

De dag erna ontvingen wij de melding dat er 3 jongen misten dus gingen we er weer naar toe Een lieve zwanen vriendin was al ter plaatse en had alles al afgezocht en inmiddels vernomen dat ze bij iemand in huis waren dus daar aangebeld en dat bleek juist te zijn. Ze had ze weer opnieuw verkleumd en vies aangetroffen en lagen zonder ouders op het gras. Ze had ze meegenomen en bij haar in bed gedaan met de elektrische deken aan 1 zwaantje was inmiddels al dood gegaan,wat was hier toch aan de hand? Ik besloot te overleggen met m,n goede vriend van de vogelopvang deze raadde aan om ter plekke een omheining te maken omdat ze voorlopig niet meer in water mochten komen. Dit zag ik niet zitten en ik was daarnaast ook bang dat het een soort van attractie zou worden en ze geen rust zouden krijgen dus heb ik gevraagd of ze daar konden komen en dit was goed.

Dus de 2 jongen van de buurtbewoner opgehaald en de andere 2 jongen met ouders gevangen,1 greep en manlief had in iedere hand een van de ouders en de kleintjes konden ze zo oppakken. We hadden meteen een auto vol en gingen op weg naar de vogelopvang. Onderweg heb ik het waterschap gebeld en gevraagd of ze de vijver wilden gaan controleren of hier misschien vervuiling van het oppervlaktewater in het spel was of overstort na een hevige regenbui en ondanks dat het 1e Pinksterdag was gingen ze meteen ter plaatse evenals iemand van de gemeente want overstort valt onder de gemeente en vervuiling van het oppervlaktewater onder het waterschap,later werd ik terug gebeld dat ze niets bijzonders hadden kunnen vinden wat ik vreemd vond want waarom roken de jonge zwanen naar een mengsel van wasbenzine en frituurvet en toen we een rietstengel door het water in de vijver haalden voelde deze vettig aan.

Gisterochtend kreeg ik diverse meldingen en apps met foto,s van de vijver van bezorgde buurtbewoners dus heb ik ze weer gebeld en ze zijn meteen weer gaan kijken. Daarna ben ik weer terug gebeld en het leek erop dat iemand daar wat gedumpt had misschien frituurvet en de gemeente ging nu kijken hoe ze de vijver weer schoon konden krijgen  – In 1 put werd 30 cm vet gevonden.  Ook kreeg ik telefoon van de vogelopvang dat er weer 2 jonge zwaantjes dood gegaan waren,eentje door verstopping vanwege het vet

Ik wil graag door bovenstaande verhaal aandacht vragen voor de vervuiling door mensen . Men weet niet wat voor gevolgen het kan hebben wanneer je wat in de put gooit,dit komt in de vijvers/sloten terecht met alle gevolgen van dien. Een watervogel kan lek worden dat wil zeggen dat het verenkleed dan niet meer waterdicht is dit kan veroorzaakt worden door vervuild zwemwater.  Lekke watervogels worden nat zodra de dieren met water in aanraking komen  In extreme gevallen als in deze worden de veren zo vies dat de veren niet meer goed opdrogen. Daardoor krijgen de vogels het koud,worden lusteloos en vermageren. Deze vogels hebben kans om een longontsteking te krijgen

Foto’s: Ingezonden door Wendy en Trijnie Suk en via Peter Panneman

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal