Direct naar de inhoud.

GroenLinks wil bioasfalt in de wegenbouw inzetten

  • door:
  • op:
Milissa van Hoorn Fractielid GroenLinks – (F: provinciegroningen.nl)

GRONINGEN – De komende jaren worden op diverse plekken in de provincie Groningen wegen vernieuwd of uitgebreid. Grote projecten zijn onder andere de Blauwe roos in Winschoten en de westelijke ringweg in de stad Groningen. De fractie van GroenLinks zou graag zien dat deze projecten zo duurzaam mogelijk worden gerealiseerd: met bioasfalt.

bitumen vervangen voor lignine

Begin mei is er een grote stap voorwaarts gemaakt in de ontwikkeling van bioasfalt: het fossiele bestanddeel van gewoon asfalt, bitumen, is daarin vervangen door het natuurlijke lignine, een bestanddeel van planten en bomen. Er loopt een testtraject om te zien hoe bioasfalt zich houdt in het normale gebruik op autowegen.

Melissa van Hoorn

GroenLinks Statenlid Melissa van Hoorn zou graag zien dat de wegenbouw verduurzaamd wordt door het gebruik van bioasfalt. Daarmee kan afscheid genomen worden van het gebruik van aardolie waarmee ook de CO2 uitstoot verminderd. Zij heeft in schriftelijke vragen het college van Gedeputeerde Staten verzocht te onderzoeken of bioasfalt al in de provincie Groningen ingezet kan worden. Ook wil ze weten of er op andere manieren aan duurzame wegenbouw wordt gedaan.

“Als we nieuwe wegen aanleggen moeten we gebruik maken van de duurzaamste technieken die op dit moment beschikbaar zijn.” Aldus van Hoorn.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal