Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Asbest vrijgekomen bij schuurbrand Purmerlaan

Foto: M. Dol – RTV1

STADSKANAAL – In de nacht van 16 op 17 september is er bij een brand van de berging/schuur in de achtertuin van Purmerlaan 1 asbest vrijgekomen. Dit meldt de gemeente Stadskanaal.

Uit onderzoek blijkt dat in de woonomgeving als gevolg van het incident asbest is neergekomen. Bij het kapot trappen of overheen rijden kan het asbest verder worden verspreid. Om dit te voorkomen, zijn door de politie in de wijk verkeersmaatregelen genomen en is de brandgang tussen de Purmerlaan 1-5 en Beemsterlaan 2-6 en de weg ter hoogte van de Amstellaan 10-20 afgezet.

De exacte grenzen van het met asbest verontreinigde gebied worden nog vastgesteld door een gespecialiseerd onderzoeksbureau.

Zeer klein risico
Asbest is een kankerverwekkende stof. Het inademen van asbestvezels kan op termijn longkanker of longvlieskanker veroorzaken. De totale hoeveelheid vezels die iemand inademt bepaalt het risico op kanker. Hoe meer vezels zijn ingeademd, hoe groter het risico. De hoeveelheid vezels die u heeft ingeademd bij dit incident is zeer gering. Daarnaast zitten er tijdens normale omstandigheden ook kleine hoeveelheden asbest in de buitenlucht. In de buitenlucht is sprake van verdunning en de concentratie in de lucht wordt nooit heel hoog. Ook was de tijd dat u in contact was met asbest van korte duur. Zeker als u tijdelijk ramen en deuren gesloten had en de mechanische ventilatie had uitgeschakeld. Daarom is het risico voor u verwaarloosbaar. De mensen die asbest verwijderen, gebruiken adembescherming omdat zij vrijwel dagelijks in contact met asbest komen.

Wat te doen?
Wat de gemeente doet en wat u zelf kunt doen om te voorkomen dat er asbestvezels in uw huis terechtkomen en dat u aan asbest wordt blootgesteld, leest u op de website van de gemeente Stadskanaal.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.