Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Waterbuffels voor het eerst naar buiten

ONSTWEDDE – Bert Meems uit Onstwedde had ooit 70 melkkoeien. Hij had flink geïnvesteerd. Maar hij kreeg bericht dat er wegens de fosfaatrechten 22 dieren weg moesten. De inkomsten liepen hierdoor behoorlijk terug. Maar Meems bedacht een oplossing in de vorm van waterbuffels. Eergisteren mochten ze voor het éérst naar buiten. Lees ook ons eerder bericht hierover.

Geen koeien maar waterbuffels

Via Facebook kwam Bert in contact met “buffelboeren” uit Brabant. Hij besloot zijn koeien te verkopen en de stal aan te passen om er waterbuffels in te houden. Twee weken geleden kwamen er 14 naar Onstwedde. Ze zijn tussen twee en drie jaar oud. Hiermee is Bert de twaalfde “waterbuffelboer” in Nederland.

De buffels worden vanaf november gemolken. Ze geven gemiddeld 2.500 liter melk per jaar. Dit is aanzienlijk minder dan een melkkoe geeft (8.000-10.000 liter per jaar). De melk levert per liter bijna een euro meer op dan koemelk. Omdat ze geen krachtvoer nodig hebben zijn ze goedkoper om te houden. Ze stoten minder fosfaat uit en omdat waterbuffels gezien worden als huisdieren hoeven er ook geen fosfaatrechten te worden afgedragen.

Italië 

De melk van waterbuffels is gemiddeld een keer zo vet als koe-melk. Het wordt geëxporteerd naar Italië, waar er onder anderen mozzarella van wordt gemaakt. Bert wil uiteindelijk 60 tot 70 waterbuffels gaan houden. Hij heeft er nu in totaal 57 gekocht. De volgende 17 komen binnenkort en de resterende drachtige waterbuffels in de loop van de winter en lente, aldus Meems.

Klaas Timmenga kwam (namens RTV1) een kijkje nemen en maakte onderstaande sfeeropnamen – Bronnen: Grandioos Groningen / RTV Noord 

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.