Direct naar de inhoud.

Zoete aardappels uit Oude Pekela

  • door:
  • op:

 

Zoete Aardappels uit Oude Pekela

PEKELA – Een nieuw product uit de Veenkoloniën: Zoete Aardappels. ‘De Aardappelkar’ uit Oude Pekela heeft dit jaar een proef gedaan met de teelt van zoete aardappels ofwel zoete bataat. De proef werd gedaan op het akkerbouwbedrijf waar ook de eetaardappels en uien verkocht worden.. De proef is geslaagd, want ook in de Veenkoloniën kunnen de zoete aardappels groeien en is de oogst inmiddels afgerond en de verkoop gestart.

De teelt van zoete aardappels:

Feiken: “Al jaren verbouwen we op ons akkerbouwbedrijf aardappels en sinds 2 jaar ook uien
Naast deze gewassen verbouwen wij ook granen (voor de productie van bier en brood), vezelhennep en doen we aan agrarisch natuurbeheer. Afgelopen jaar zijn we voor het eerst in aanraking gekomen met de zoete aardappels. Deze teelt is heel anders als de teelt van aardappels. In mei hebben we stekjes geplant op ruggen die we hadden afgedekt met biologisch afbreekbaar plastic. Dit hebben we gedaan ter bestrijding van onkruid, want er zijn geen geschikte onkruid bestrijdingsmiddelen voor de teelt van zoete aardappels beschikbaar. Dus eigenlijk worden ze biologisch verbouwd zonder chemie”, aldus Feiken.

De zoete aardappels zet geen knollen zoals normale aardappels, maar de zoete aardappel is eigenlijk een verdikking van de wortels die aan de plant groeien. In Oktober waren de wortels dik genoeg om ze te kunnen oogsten.

Meer over de zoete aardappel

Zoete aardappel is de naam die we als Nederlanders aan de (zoete) bataat hebben gegeven. In het Engels is het Sweet Potato. In veel andere landen in de wereld wordt de naam ‘bataat’ of ‘batatas’ gebruikt. De naam zoete aardappel is door verbastering ontstaan.

Van oorsprong komt de plant uit Midden en Zuid Amerika. Met de ontdekkingsreizigers is de plant verspreid over de wereld en ook in Engelstalige landen gekomen. Zij ‘veranderenden’ batatas in potato en omdat de aardappels ook zoet zijn werd het ‘Sweet Potato’. In het Nederlands vertalen we dit naar zoete aardappel en vandaar de Nederlandse naam.

De zoete aardappel is geen familie van de ‘gewone’ aardappel die we in Nederland kennen. Ze zijn van verschillende plantenfamilies en verschillen in de groei en teeltwijze. Zoete aardappel behoort tot de winde familie, gewone aardappels behoren tot de nachtschade familie. Dit kun je herkennen aan onder andere de vorm van de bladeren.

De zoete aardappel heeft voor de teelt voldoende warmte nodig en kunnen pas eind mei uitgeplant worden in de volle grond. Medio augustus is het land volledig bedekt met loof en begint de wortelgroei. De zoete aardappels zijn verdikkingen van het wortelstelsel van de plant. De oogst zal eind september mogelijk kunnen starten en moet plaats vinden voordat de bodemtemperatuur sterk daalt.

Het grootste verschil tussen een zoete aardappel en een gewone aardappel zit in de voedingsstoffen die ze bevat. Een gewone aardappel bevat veel zetmeel (snelle energie) en een zoete aardappel heeft meer inuline (langzamere energie). Samen met de vele vezels zorgt het voor een rustige vertering in je darmstelsel. Qua mineralen en vitamines bevatten zoete aardappels vele soorten B en C vitamines. Daarnaast bevatten ze antioxidanten waaronder de soort Beta-caroteen welke je lichaam omzet in vitamine A. Een zoete aardappel is heel geschikt om te koken, aan blokjes in de oven of om tot frietjes te snijden en af te bakken.

Contact

De Aardappelkar is dagelijks geopend van 8.00 t/m 18.00 uur. U vindt het bedrijf aan de WH Bosgrastraat 81 te Oude Pekela. Voor meer informatie: 06-15066069-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal