Direct naar de inhoud.

Stichting Jatrie ontvangt 5000 euro

  • door:
  • op:
De Jatrie in sfeerverlichting

STADSKANAAL – De stichting Jatrie ontvangt een bedrag van € 5.000,- van het Prins Bernard Cultuurfonds voor de verdere museale inrichting van haar schip. “In het ruim willen we niet alleen de vaargeschiedenis van het schip en de familie Davids laten zien maar ook de historie van de scheepsbouw en de scheepvaart van de Drents-Groninger Veenkoloniën” aldus Jacob Schoonhoven, een van de vrijwilligers van de stichting. “We hebben al vrij veel informatie verzameld, zowel in woord als in beeld. Dat willen we niet alleen met interactieve digitale middelen laten zien maar ook met voorwerpen en concrete materialen. Wat is er bijvoorbeeld met het schip vervoerd?”

Jaap Duit

Voorzitter Jaap Duit vult aan: “We willen ons onder meer richten op leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs die in kleine groepen een paar uur op ontdekkingstocht kunnen in het ruim van het schip. In de loop van 2021 willen we het onderwijs daarvoor interesseren”. De stichting heeft bij andere fondsen ook nog aanvragen ingediend. Jacob Schoonhoven; “We hopen begin volgend jaar op meer toezeggingen zodat alle plannen uitgevoerd kunnen worden”.

Inmiddels is bij de werf Droogdok Groningen de vervangende Brons Motor in de machinekamer geplaatst en is de Jatrie enkele maanden geleden op eigen kracht weer teruggevaren naar Stadskanaal. Tijdens deze tocht bleek dat de keerkoppeling toch gereviseerd moest worden. Deze klus wordt momenteel met eigen vrijwilligers uitgevoerd waarbij gebruik kan worden gemaakt van de werkplaats van Museumspoorlijn STAR. Het streven is om de museale inrichting en de revisie van de keerkoppeling voor het begin van het nieuwe vaarseizoen klaar te hebben.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal