Direct naar de inhoud.

Gemeente Stadskanaal verkocht panden Navolaan voor 1 euro

  • door:
  • op:
stadspaviljoen navolaan
Zo moet het stadspaviljoen eruit komen te zien (foto: Gemeente Stadskanaal)

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal heeft een deel van het pand aan de Navolaan voor een symbolische bedrag van 1 euro verkocht aan een projectontwikkelaar.

Dat staat in het antwoord dat het college gaf op vragen van de lokale D66, PvdA en SP.

Het pand is verkocht aan BT Beheer, een BV van ondernemer Ben Timmermans van aannemingsbedrijf Avitec. Eerder wilde de gemeente Stadskanaal het verkoopbedrag niet bekendmaken. De reden hiervoor was het ontstaan van een zogenoemde ‘onrendabele top’: de benodigde investeringen zouden hoger uitpakken voor Timmermans dan de uiteindelijke waarde van de grond.

Oppositiepartijen PvdA, SP en D66 gingen hier niet mee akkoord. Omdat het om de inzet van belastinggeld gaat wilden zij het bedrag boven water hebben.

Navolaan 8 – 13 werd door de gemeente in 2018 gekocht voor 1 miljoen. Alleen het laatste pand in de rij, nummer 14, wist de gemeente toen niet te kopen. Opvallend: ook dat pand was en is eigendom van Timmermans. In eerdere plannen zouden alle panden worden platgegooid. Maar zonder nummer 14 is besloten een deel te laten staan en te maken tot stadspaviljoen.

‘Als je zo’n deal doet moet je transparant zijn’

Een deel van de panden aan de Navolaan is inmiddels gesloopt. Dat gedeelte is nog steeds van de gemeente. Het deel dat niet gesloopt wordt is verkocht aan Timmermans. Deze panden moet hij herontwikkelen tot ‘stadspaviljoen’. Eventuele onverwachte kosten zijn voor rekening van zijn bedrijf. Het idee van de gemeente is dat zo het gebied wordt herontwikkeld zonder dat de gemeente er nog extra geld in moet investeren.

“Er wordt eigenlijk gezegd we hebben deze deal gedaan omdat het ons anders geld had gekost. Maar als dat zo is, zeg dan hoeveel.” (Klaas Pals, D66)

Maar bij die redenatie zet Klaas Pals van D66 vraagtekens. Het lijkt hem sterk dat een pand met onder meer zes appartementen van minstens twee ton per stuk niet rendabel is. ‘Er wordt eigenlijk gezegd we hebben deze deal gedaan omdat het ons anders geld had gekost. Maar als dat zo is, zeg dan hoeveel.’ Hij wil de cijfers zien waaruit blijkt dat de investering niet rendabel is. Pals: ‘We zijn een arme gemeente, dus als je zo’n deal doet moet je ook transparant zijn.’

Het college wil echter niet zeggen om welke bedragen het gaat ‘in verband met het belang van de direct betrokken private partijen’. Blijkbaar is met Timmermans afgesproken niet openbaar te maken welke bedragen er met de ontwikkeling gemoeid gaan.

De gemeente laat weten dat Pals als fractievoorzitter de gelegenheid heeft gehad de stukken in te zien. Pals geeft aan hier geen gebruik van te hebben gemaakt omdat het om een vertrouwelijke inzage ging, ‘ik mag er dus vervolgens niks over zeggen.’

“Juist door er niet open over te zijn is er wantrouwen gewekt. Dit doet smijten met overheidsgeld vermoeden.” (Klaas Pals, D66).

Meer vragen

Pals laat weten zich samen met de SP en PvdA nog te beraden over hoe ze verder gaan. Een logische stap is het stellen van vervolgvragen of een WOB-verzoek. ‘Juist door er niet open over te zijn is er wantrouwen gewekt. Dit doet smijten met overheidsgeld vermoeden.’

De herontwikkeling van de Navolaan is onderdeel van de centrumvernieuwing. De gemeente is al jaren bezig met de centrumvernieuwing. Doel is een compact winkelgebied te creëren met weinig tot geen leegstand. Dit doen ze onder andere door winkeloppervlakte uit de markt te nemen. Bijvoorbeeld door de sloop van de Navolaan.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal