Direct naar de inhoud.

Meer dan half miljoen mensen ziet documentaire Tegenwind

  • door:
  • op:
Promotiefoto van de documentaire ‘Tegenwind, Het Verdriet van de Veenkoloniën’
Foto: Omroep Human

REGIO – Ruim een half miljoen kijkers en trending op Twitter. De uitzending van de documentaire Tegenwind, het verdriet van de Veenkoloniën is niet onopgemerkt gebleven.

De film van regisseur Kees Vlaanderen laat de strijd zien van omwonenden tegen het windpark N33. Hoe zij langzaam alle vertrouwen in de overheid verliezen en de acties steeds radicaler worden. Zondag 31 oktober was de film van omroep Human te zien op NPO2, waarna Twitter volstroomde met reacties.

 

Inzamelactie voor Jan

Vorige week werd een doneeractie gestart voor Jan Hendriks. Hij is één van de hoofdrolspelers in de documentaire. Jarenlang strijdt hij tegen de komst van het windpark. Uiteindelijk wordt hij samen met Jan Nieboer opgepakt en veroordeeld voor het verspreiden van dreigbrieven aan bedrijven die meewerkten aan de bouw van het windpark.

Volgens de initiatiefnemers van de doneeractie is Hendriks veroordeeld op basis van flinterdun bewijsmateriaal. Ze hopen 41.000 euro in te zamelen om onder meer de advocaatkosten van Hendriks te kunnen betalen. Initiatiefneemster Kirsten Muntendam uit Meeden: “We willen hem helpen. Zijn leven is financieel en mentaal volledig overhoop gehaald door overheid, justitie, energiebedrijven en windboeren.”

Duizend euro voor Jan

Lies Zondag is de voormalig voorzitter van Platform Tegenwind N33. Ook zij speelt een hoofdrol in de documentaire. Samen met haar man stortte ze duizend euro voor Hendriks. Zondag geloofd in zijn onschuld. Zondag: “Hij heeft vaak zijn nek uitgestoken, hij trok de kar. Dat bracht hem in de positie dat hij in beeld kwam op een moment dat het moeilijk werd.”

“Ons verhaal is een verhaal in de marge, maar het staat voor iets veel groters. Het gaat om het systeem dat door en door verrot is en waar onschuldige mensen het slachtoffer van worden.” (Lies Zondag)

Hendriks werd er ook van verdacht asbest te hebben verspreid. Een feit waar hij uiteindelijk niet voor is veroordeeld. Wel zat hij een halfjaar in voorarrest omdat de volksgezondheid in gevaar was gebracht. Dat de windturbines ook gezondheidsproblemen veroorzaken, maar niemand daarvoor naar het politiebureau hoeft te komen vindt Zondag moeilijk te verkroppen. Ook stelt ze dat Hendriks en Nieboer onevenredig hoog zijn gestraft. “Ons verhaal is een verhaal in de marge, maar het staat voor iets veel groters. Het gaat om het systeem dat door en door verrot is en waar onschuldige mensen het slachtoffer van worden.”

Dat mensen tot radicale acties overgingen kan ze best begrijpen, “dat mag je niet zeggen want dan praat je het goed, maar mensen stonden met hun rug tegen de muur. De overheid knipt zelf de lontjes er af en dan zijn ze verbaasd dat het in hun gezicht ontploft.”

Bijna 15.000 euro

Zondagmiddag stond de teller nog rond de 8.500 euro. Inmiddels gaat het om meer dan 15.000 euro voor Hendriks. Op Twitter laten mensen weten te doneren na het zien van de documentaire.

Jan Hendriks liet aan RTV1 weten het vertrouwen in de media, mede door de manier waarop er verslag is gedaan van de rechtszaak, te zijn verloren. Zijn reactie op de doneeractie heeft hij alleen willen delen met de lokale nieuwssite menterwolde.info.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal