Direct naar de inhoud.

‘Wie weet is hij over tien jaar wel olympisch kampioen.’

  • door:
  • op:

VEENDAM/WINSCHOTEN – Aron Tilman (11) werd afgelopen zomer Nederlands Kampioen BMX in zijn leeftijdsklasse. Nu traint hij volle bak voor het aankomende seizoen. Wat je moet kunnen om kampioen te worden? Aron: ‘Alles geven, alles ervoor doen.’ 

Het is donker en koud, niet meer dan een graad of vier. Jongens en meiden schieten op hun BMX fietsen door het licht van de grote schijnwerpers die de crossbaan verlichten. We zijn bij fietscrossvereniging Flying Birds in Winschoten. Hier traint Aron Tilman uit Veendam zo’n drie keer per week.

Hij begon met BMX-en toen hij bijna vijf was. ‘Als je iets nieuws gaat doen en het lukt, dat voelt zo goed’, vertelt Aron. Volgens zijn trainer Niels Tepper heeft Aron een goed gevoel voor de fiets en is hij een echte sprinter, dat maakt hem zo goed. Tepper: ‘Aron geeft altijd alles wat hij heeft. Wie weet is hij over tien jaar wel olympisch kampioen.’

Volgens Aron is het ook belangrijk om juist niet te wild te fietsen: ‘Niet over je grenzen heengaan, dan maak je juist fouten.’

BMX-ers aan de start op de crossbaan van Flying Birds in Winschoten (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Snelheden van 35 tot 40 kilometer per uur zijn heel gewoon voor deze jongens en meiden. Toch is vader Michel Tilman nooit bang als hij naar zijn zoon kijkt. ‘Ik ben natuurlijk hartstikke trots. Als je kind zoiets presteert is hartstikke gaaf.’ Tepper vertelt dat mensen hem vaak vragen naar valpartijen en breuken, eigenlijk irriteert hem dat. Tepper: ‘Aan een voetballer vraag je ook niet standaard hoe vaak hij zijn kruisbanden al heeft gescheurd.’

Aron Tilman (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Het is al na half negen als de training is afgelopen. Nog een half uur rijden terug naar Veendam. En dat zo’n drie keer in de week. ‘Hij kan er goed tegen’, zegt zijn vader, ‘en we houden goed in de gaten of zijn schoolprestaties er niet onder lijden.’ Het doel voor komend seizoen? ‘Het Europese podium halen, en natuurlijk nog een keer Nederlands kampioen worden.’

https://youtu.be/apFActryyXM-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal