Direct naar de inhoud.

Staatssecretaris praat met chauffeurs Ter Apel, maar concrete oplossing levert het niet op

  • door:
  • op:
Buslijn 73 op het busstation in Stadskanaal | Foto: RTV1

Buschauffeur Eppo Feiken denkt niet ‘dat er op heel korte termijn een oplossing komt’ voor de problemen op de buslijnen 72 en 73 die langs Ter Apel rijden. Een delegatie van de chauffeurs sprak woensdagochtend met demissionair staatssecretaris Broekers-Knol.

‘Ik heb er nog geen goed gevoel bij’, zegt de chauffeur, die meermaals per week op de bussen bij Ter Apel rijdt. De chauffeur uit Muntendam is betrokken bij een actieve groep chauffeurs die aandacht vraagt voor de veiligheid op lijn 73 en 72. Woensdagochtend luisterde hij mee met het gesprek.

Er is regelmatig overlast van zogeheten veiligelanders, bij het azc in Ter Apel. De chauffeurs willen graag permanente beveiliging op de bus. Dat hebben ze woensdagochtend opnieuw duidelijk gemaakt aan de demissionair staatssecretaris.

‘Veiligelanders komen uit de bosjes rennen’

Ook de Muntendammer maakt nog regelmatig incidenten mee waardoor hij zich onveilig voelt: ‘Soms kom je bij de halte aan en dan staat er niks, maar dan komen ze ineens uit de bosjes rennen als je je voordeur of je achterdeur open hebt. Dan rennen ze de bus in en willen ze niet betalen’, zegt Feiken.

‘En je krijgt ze er ook niet uit. Dan gaan ze achterin zitten. Als je alleen bent, tegenover zeven, acht man, kan je niks doen. Als je richting Ter Apel rijdt, denk je vaak al: ik hoop dat er niemand staat en dat ik gewoon kan doorrijden. Dat is natuurlijk niet goed, want er zijn ook mensen die wel meewerken. Het is die kleine groep, die het verpest.’

‘Verhaal is wel binnengekomen bij staatssecretaris

Vakbondsbestuurder Edwin Kuiper van de FNV heeft een iets beter gevoel aan het gesprek overgehouden dan buschauffeur Feiken. ‘De chauffeurs hebben uitgelegd waarom er maatregelen moeten worden genomen en allerlei voorbeelden gegeven. Volgens mij is dat wel binnengekomen bij de staatssecretaris. Ik heb wel het idee dat dit een vervolg krijgt, maar het is afwachten op welke termijn. Het liefste morgen al, maar dat zal niet gebeuren. Dat er wat gaat gebeuren, daar heb ik wel lichtelijk vertrouwen in.’

Eerder sprak RTV1 al met vakbondsbestuurder Edwin Kuiper over de acties van de buschauffeurs van vorige week:

‘Ik hoop alleen maar dat ze er wat mee gaat doen, want volgens mij is ze heel goed ge├»nformeerd vanochtend. De overlast moet gewoon stoppen en buschauffeurs moeten een veilige werkplek hebben.’

Mogelijk hardere acties

Het is nog niet bekend hoe het nu verder gaat. Kuiper: ‘We hebben nog geen concreet voorstel.’ Als dat er wel is, legt de FNV het voor aan de leden. ‘En als het ontoereikend is, gaan we door met actievoeren. Dan denken we ook aan hardere acties. Denk aan het boycotten van de lijnen 72 en 73, dat zijn wel de geluiden die ik nu hoor.’

Afgelopen vrijdag legden buschauffeurs in Stadskanaal, Oude Pekela en Emmen al enkele uren het werk meer, om aandacht te vragen voor de problemen rond Ter Apel.

Na het gesprek met de buschauffeurs sprak Broekers-Knol ook nog met burgemeesters van de gemeente Emmen en Westerwolde. Ook ging ze in gesprek met het bestuur vervoersmaatschappij Qbuzz.

Edwin Kuiper (FNV) en buschauffeur Eppo Feiken na het gesprek met de staatssecretaris | Foto: Martijn Klungel/RTV Noord

Dit is een artikel van RTV Noord, aangevuld met een interview van RTV1. Beide omroepen werden de komende tijd nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal