Direct naar de inhoud.

Vogelspotter Rik Wever (21) uit Onstwedde spot zeldzame dwerggans

  • door:
  • op:
Vogelspotter Rik kreeg wel heel bijzondere ganzen voor zijn lens | Foto’s: Hielke Bosch/Rik Wever

ONSTWEDDE – Vogelspotter Rik Wever uit Onstwedde heeft wel een heel bijzondere gans gespot deze week in de buurt van Mussel. Namelijk een bijzondere soort dwerggans die in Groningen nauwelijks te vinden is. Een bijzonder moment voor de 21-jarige spotter.

‘De ware passie voor het vogelspotten begon toen ik een jaar of 10 was’, vertelt Rik. We turen over het brede landschap van Smeerling. Op deze zonnige zaterdag een perfecte en vooral rustige plek om vogels te spotten. Met telescoop, verrekijker en camera in de aanslag speurt Rik de omgeving af. ‘Het onverwachte vind ik het mooiste. Je weet nooit wat je tegen gaat komen. En als je dan een vogel ziet die echt bijzonder is, is dat gewoon geweldig.’

Zeldzame dwerggans

Toen de 21-jarige Onstwedder afgelopen week in de buurt van Mussel de horizon afzocht, kwam er wel een heel bijzondere vogel in zijn vizier. Een zeldzame soort dwerggans, die in Nederland en zeker in Groningen zelden gespot wordt. ‘Ik zag een gans met een ring om zijn poten’, vertelt Rik enthousiast. ‘Veel ganzen worden niet geringd, behalve de dwerggans. Toen zag ik die kleine snavel en gele oogringetje en toen wist ik; dit is bingo!’ Extra speciaal was dat het om een ganzenpaartje ging.

200 vogels

Rik heeft zich voor dit jaar een bijzonder doel gesteld. Hij wil in totaal 200 verschillende soorten vogels spotten. Inmiddels zit hij al op 109. ‘In het begin van het jaar gaat het ook wel vrij snel, maar in de rest van het jaar wordt het lastiger. Vorig jaar bleef ik steken op 198, dus dit jaar ben ik extra gebrand om het te halen.’ In ieder geval kan hij de bijzondere dwerggans al aftikken op zijn lijstje. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal