Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

‘Zolang er kinderen zijn, zal het circus bestaan’

STADSKANAAL – Circus Renz Berlin heeft zijn tent opgezet in Stadskanaal. Na twee moeilijke coronajaren kan Bernard Renz junior eindelijk weer een show geven. Deze keer samen met Circus Olympia van zijn zus Lavinia Renz.

Een ander leven dan het circusbestaan kan Bernard Renz junior zich niet voorstellen. ‘Dat is als een bloem die geen water krijgt, dan ga ik kapot’, aldus Renz junior.

Noodgedwongen werken in de bouw

Toch hebben hij en zijn familie door corona ruim twee jaar niet kunnen doen wat zij het allerliefst doen: optreden. Noodgedwongen ging hij werken in de bouw, geld moest er immers wel worden verdiend.

Renz is een bekende naam in de circuswereld, in 1842 opgericht door Ernst Jacob Renz. Ook Circus Renz Berlin stamt af van dat oude circusgeslacht. Renz junior: ‘We zijn een klassiek circus, maar gaan wel met onze tijd mee en proberen te vernieuwen.’

Bernard Renz junior (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Samen met zijn zus

De show waarmee ze toeren, is een samenwerking met Circus Renz Olympia, het circus van Bernard zijn zus Lavinia Renz. In coronatijd is de familie in Berlijn begonnen met een klein dierenpark. Dat kun je niet zomaar achterlaten en dus is een deel van de familie nog daar. Omdat Bernard Renz junior toch graag op tournee wilde in Nederland, heeft hij zijn zus en haar circus meegevraagd.

Een acrobaat zweeft hoog bovenin de piste (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Zielig voor de dieren

Ook de olifanten leven tegenwoordig in dat dierenpark in Berlijn. Wilde dieren zijn in Nederland in het circus niet meer toegestaan. We vragen of het niet zielig is voor de dieren, dat circusbestaan. ‘Mensen moeten hun eigen beeld vormen’, stelt Renz junior. ‘Maar als we slecht zouden zijn voor onze dieren, zouden ze die kunstjes echt niet doen.’ Als circus wordt je volgens hem heel streng gecontroleerd.

Bernard Renz junior met zijn paarden (foto: Ariënne Dozeman)

Acht stoelen op je onderlip

Wat je kan verwachten van de show? Onder meer een acrobaat die acht stoelen balanceert op zijn onderlip, dames die hoog door de piste zweven en acts met kamelen, paarden en honden. En natuurlijk een clown die het publiek beetneemt. Renz junior is de spreekstalmeester, maar doet ook een act met zijn lievelingspaarden.

In balans (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Renz junior: ‘Mijn opa zei altijd: zolang er kinderen zijn, zal het circus bestaan. En zo is het ook.’

Circus Renz Berlin is nog tot en met 8 mei te bezoeken aan de Gelderselaan in Stadskanaal. Voor openingstijden zie de website.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

1 Reactie op “‘Zolang er kinderen zijn, zal het circus bestaan’

  1. Hoe gaat het daar met de dieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.