Direct naar de inhoud.

Aantal voedselkasten neemt in rap tempo toe in Groningen en Drenthe

  • door:
  • op:
Anita bij haar voedselkast. | Foto: Malou Vos

REGIO – De laatste maanden zijn het aantal voedselkasten in de provincie Groningen en Drenthe in een rap tempo toegenomen. In de gemeenten Borger-Odoorn, Stadskanaal en Veendam zijn er in totaal 8 voedselkasten te vinden.

Voedselkasten

In de provincie Groningen en Drenthe neemt het aantal voedselkasten snel toe. Voedselkasten zijn kasten met boodschappen en verzorgingsproducten voor iedereen die het even niet red. De doelgroep van de kasten zijn dus de mensen die niet bij de voedselbank lopen, maar daar net boven zitten. Die hebben het momenteel steeds moeilijker, schrijven de initiatiefnemers van de voedselkasten aan RTV1.

De initiatiefnemers verwachten ook dat aantal gebruikers van de kasten gaat groeien. Zo zijn er voedselkasten in AlteveerOnstwedde, Stadskanaal, Veendam, Oude Pekela, Groningen, Ten Boer en Delfzijl en in Drenthe zijn er voedselkasten in Borger, Tweede Exloërmond, Nieuw-Buinen, Emmen, Klazienaveen, Barger-Compascuum, Zwartemeer, Zuidlaren, Hoogeveen, Koekange, Lhee, Assen, Ruinerwold, Dalen, Coevorden en Bovensmilde.

Stichting Voedselkast Borger

Anita Kuiper heeft sinds 14 november vorig jaar een voedselkast op haar oprit staan bij haar woning in Borger. Afgelopen maand is het initiatief in Borger een stichting geworden, onder de naam Stichting Voedselkast Borger. ‘We hebben gekozen om een stichting te gaan worden, omdat het initiatief zodanig uit de hand is gelopen is, doordat er steeds meer gebruikers zijn van de voedselkast en omdat zij best wel veel financiën binnen hebben gekregen. Door hier voor te kiezen zijn particulieren sneller geneigd zijn om giften te geven. Ook is er meer kans van slagen bij het hebben van een stichting om subsidies aan te vragen bij een gemeente’, vertelt Anita Kuiper aan RTV1.

Bekijk in de video waarom ze een stichting zijn geworden:

Anita vertelt hoe haar voedselkast een stichting is geworden.

Tuinhuis met voedselkasten in Alteveer

Wilma Bunt-Van der Sluis uit Alteveer heeft sinds 1 februari 2023 een voedselkast opgericht. Deze voedselkast zijn geplaatst in haar tuinhuis. Ze is er mee begonnen toen ze een weggeefkast had geopend. “Ik was al een jaar bezig om een voedselkast te openen, omdat ik veel mensen zie die geen eten kunnen kopen of maar een beetje of meisjes of dames die geen maandverband hebben. Dat heb ik allemaal in mijn kast. Al deze spullen en voedingsmiddelen zijn aan de voedselkast geschonken door winkels uit de buurt en er wordt ook door mensen uit het dorp voedsel doneren. En de rest doe ik zelf of mensen brengen me het. We hebben ook een kleine weggeefkast die van Welstad is. Daar brengen wij ook wat voedsel heen’, vertelt Wilma aan RTV1.

Tuinhuis met voedselkasten in Alteveer | Foto: Eigen Foto

Weggeefkast Veendam

Eerder hebben RTV1 en RTV Noord bericht dat Ilona van de Pol een weggeefkast heeft opgericht heeft om mensen te helpen die genoeg verdienen voor de voedselbank, maar toch in financiële nood verkeren. Dat was de motivatie voor Ilona van de Pol en haar man om weggeefkasten te plaatsen achter hun woning aan de Tjariet in Veendam. ‘We vullen de kasten met boodschappen en verzorgingsproducten voor iedereen die het even niet redt.’ De doelgroep van Ilona heeft het momenteel ‘heel moeilijk’, stelt ze. Naast de weggeefkasten richtte ze een Facebookgroep op voor mensen die spullen en artikelen nodig hebben.

Op 2 mei schreef Ilona op haar Facebookgroep dat er door alle media-aandacht het aantal gebruikers van de weggeefkast snel gegroeid is. Ik ben daarom opzoek naar donateurs die wekelijks of maandelijks een aantal producten aan de weggeefkast willen doneren. Denk dan aan groente, brood, ontbijtproducten, eieren, verzorgingsmiddelen.

Samenwerkingen

Stichting Voedselkast Borger heeft een samenwerking met een plaatselijke supermarkt, die aan de stichting voedsel doneert. Daarnaast heeft ze ook een samenwerking met Bakker Joost, waar ze brood van krijgen en zij heeft ook onderling contact met andere kasten uit de regio. De stichting heeft contact met voedselkasten in Klazienaveen, Barger-Compascuum, Emmen, Zwartemeer en Nieuw-Buinen. Ook is er contact met een speelgoedbank uit Zuidlaren.

Plus Wildervank is een samenwerking aangegaan met Ilona en heeft een winkelkar voor haar in de winkel geplaatst. Hier kunnen mensen hun spullen doneren. Ilona haalt wekelijks de kar op om haar kast mee te vullen. Volgens supermarktmanager Patrick Kappen worden er wekelijk 20 tot 40 artikelen gedoneerd.

Ilona hoopt dat er in de toekomst meer samenwerking plaats zullen vinden: ‘Ik vermoed dat het aantal gebruikers van de kast gaat groeien. Ik heb er gister al een aantal aanmeldingen bij gekregen. Als je dat een paar keer in de week hebt zijn donaties zeer zeker welkom. Ik hoop dat er bedrijven zijn of lokale ondernemers of andere supermarkten die het een goed idee vinden en ook mee willen doen.’

Burgerinitiatieven

De gemeente Veendam, Stadskanaal en Borger-Odoorn geven alle drie aan op de hoogte te zijn van de voedselkasten. De drie gemeentes ondersteunen de initiatieven ook met bijvoorbeeld een subsidie. ‘We hebben een fonds burgerinitiatieven waar een bijdrage aangevraagd kan worden,’ zo laat een woordvoerder van de gemeente Veendam weten. Ook in Stadskanaal is er zo’n subsidie en heeft de gemeente bovenop het landelijke noodfonds een gemeentelijk noodfonds. ‘Zo proberen we mensen die in de problemen komen door de hoge energielasten verder te helpen.’

Wethouder Bernard Jansen (CDA) van Borger-Odoorn is blij met het initiatief voor een voedselkast in Borger. ‘Mensen ervaren zelf in hun eigen omgeving dat er behoefte aan is. Dan ondersteunen wij dat van harte. Als het een stichting wordt denken wij graag mee in het subsidiëren van de vaste lasten.’

De drie gemeenten pleiten ervoor dat zij samen met het Rijk en andere partners komen tot een plan om op de lange termijn de bestaanszekerheid te borgen. ‘We willen niet van crisis naar crisis gaan, maar mensen zekerheid bieden om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud.’



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal