Direct naar de inhoud.

Uitzending Pointer over Veenkoloniën zondag in Gasselternijveen

  • door:
  • op:

GASSELTERNIJVEEN – Het KRO-NCRV programma Pointer heeft genoeg onderzoek gedaan in de Veenkoloniën om een radiouitzending te vullen over onze regio. Aankomende zondag zullen zij in het dorpshuis van Gasselternijveen verslag doen van hun onderzoeken met verschillende gasten uit de Veenkoloniën.

‘Tijdens ons verblijf in de Pointer pop-up in Emmen hebben we onderzoek gedaan naar de gezondheidskloof in de Veenkoloniën. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de bewoners 7 jaar korter leven en 15 jaar in minder goede gezondheid leven. De zorgkosten in deze streek zijn 115 miljoen euro meer dan gemiddeld in de rest van Nederland’, aldus de programmamakers.

Tekst gaat verder onder video

Een eerdere reportage die RTV1 maakte over Pointer

Om die zorgkosten omlaag te krijgen startte in 2015 het project Kansen voor de Veenkoloniën, dat de afgelopen jaren heeft geprobeerd de armoede te verkleinen. ‘Is dat gelukt en worden de mensen waarom het gaat eigenlijk wel bereikt? We praten hierover met wetenschappers, bewoners en bestuurders.’

De onderwerpen die besproken worden zijn het probleem van de gezondheidskloof. Daarnaast wordt er ook gekeken naar wat wel en wat niet werkt. Ook wordt de vraag gesteld wat er bestuurlijk moet gaan gebeuren. Wethouder Jur Mellies (Stadskanaal) zal aanschuiven om daar samen met hoogleraren en onderzoekers over te praten. 

De radio-uitzending is te beluisteren op zondag 21 mei vanaf 19.00 uur op NPO Radio 1, maar je kan de uitzending ook bijwonen.

Luister hier naar de promo:-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal