Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn wil vluchtelingenopvang overnemen van Stadskanaal: ‘Steentje bijdragen’  

  • door:
  • op:
Bedden in de noodtent in Stadskanaal | Foto:Jelmer Wijnstra/RTV1

EXLOO – De gemeente Borger-Odoorn wil 200 vluchtelingen gaan opvangen in verwarmde tenten. Burgemeester Jan Seton deed donderdagavond het voorstel aan de gemeenteraad om het stokje van Stadskanaal over te nemen vanaf 1 februari. Voorwaarde daarvoor is wel dat de gemeente een geschikte locatie kan vinden en dat er draagvlak voor is onder de bevolking.

De burgemeester deed het voorstel nadat GroenLinks en D66 een motie hadden ingebracht om tot opvang te komen. Ook stelde Erik Braam van de ChristenUnie er vragen over na een oproep van de gemeenteraad van Stadskanaal aan andere gemeenten om ook de handschoen op te pakken. Borger-Odoorn wil net als Stadskanaal de opvang voor twee maanden openen.

‘Andere gemeenten moeten zich schamen’

Fractievoorzitter van GroenLinks, Pieter de Groot was geraakt door het voorstel van de burgemeester. ‘Het gaat om noaberschap, want het is een humanitaire ramp.’De Groot benadrukte nog dat gemeenten die nu nog niks doen zich zouden moeten schamen. Iets waar ook Seton zich in kon vinden. ‘Ook zij moeten die handschoen gaan oppakken.’

Yannick Olij van de PvdA ziet dat Borger-Odoorn juist niet zijn neus drukt. ‘Het is zuur dat wij nu wéér onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Het Noorden moet het opnieuw oplossen voor Den Haag. De spreidingswet zal er ook wel niet komen na het gestuntel van de laatste dagen in Den Haag.’

‘Kunnen van Stadskanaal leren’

Net als in Stadskanaal wil burgemeester Seton dat het COA, Rode Kruis en Vluchtelingenwerk gaan samen werken op de locatie. ‘Het is de bedoeling dat mensen ’s avonds met de bus aankomen, een warme maaltijd eten en een slaapplek krijgen. Zij vertrekken dan de volgende morgen weer naar Ter Apel.’

Seton geeft ook aan goed contact te hebben met Stadskanaal over hoe de opvang daar verloopt. ‘Wij kunnen wat dat betreft ook van hen leren.’  Uiteindelijk werd het voorstel door een grote meerderheid omarmd. ‘Veel mensen zijn nu bezig met kerstverlichting, maar het wordt tijd dat er ook verlichting komt voor Ter Apel,’  zo voegde John Goeree van D66 nog toe.

Het college gaat de komende weken kijken naar een geschikte locatie voor de opvang.

Lees ook:

Knoalster raad is boos en verdrietig over asielopvang: ‘We kunnen het niet alleen’

Stadskanaal ontlast Ter Apel met noodopvang voor 200 vluchtelingen-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal