Direct naar de inhoud.

PVV de grootste in hele regio bij Europese verkiezingen

  • door:
  • op:
De PVV is in zowel Stadskanaal, Veendam, als Borger-Odoorn de grootste | © RTV Drenthe/Pixabay, beeldbewerking: RTV1

REGIO – De PVV is in zowel Stadskanaal, Veendam als Borger-Odoorn de grootste geworden bij de Europese verkiezingen van donderdag. In zowel de provincies Groningen als Drenthe komt aan de oostkant van de provincie PVV als grootste uit de bus, aan de westkant is dit GroenLinks-PvdA.

Stadskanaal

De partij van Geert Wilders haalde in Stadskanaal 23,9 procent van de stemmen. Gevolgd door GroenLinks-PvdA met 13,8 procent van de stemmen. Daarna volgen CDA (12,7%), ChristenUnie (9,3%), BBB (8,1%) en VVD (7,3%). Op ’t Knoal kwam 37,2 procent van de kiesgerechtigden stemmen, bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 was het 33,6 procent.

© NOS

Veendam

In Veendam haalde de PVV nagenoeg evenveel stemmen als in Stadskanaal: 23,1 procent. Ook daar kwam GroenLinks-PvdA als tweede met 20,5 procent. De VVD werd de derde partij (10,8 procent). Daarna volgen CDA (7,2%), BBB (7%), D66 (5,5%), NSC (4,9%) en SP (4,3%).

De opkomst in Veendam lag op 37,1 procent, net iets meer dan in 2019 toen 34,8% kwam opdagen bi jde stembus.

© NOS

Borger-Odoorn

In Borger-Odoorn werd het een nek-aan-nek race tussen de PVV en GroenLinks-PvdA. PVV won die strijd nipt met exact 20 procent van de stemmen, tegenover 19,2 voor GroenLinks-PvdA. Daarmee levert die laatste partij flink in, in 2019 haalden de partijen bij elkaar 30,4 procent, een verlies van ruim 11%.

De derde partij in Borger-Odoorn is de BBB met 11,6 procent, gevolgd door VVD (9,9%), CDA (9,2%), D66 (5%), NSC (5%), FvD (3,9%), PvdD (3,9%), ChristenUnie (2,8%).

De opkomst in de Drentse gemeente is opvallend hoger dan in Stadskanaal en Veendam, namelijk 46,1 procent. Tegenover 43,7% in 2019.

© NOS

Landelijk

In totaal heeft Nederland 31 zetels in het Europees Parlement te verdelen. De landelijke uitslag ziet er als volgt uit: GroenLinks-PvdA komt, ondanks een zetel verlies, als grootste uit de bus met acht zetels. PVV mag met zes zetels de grootste steiger genoemd worden, dat zijn er vijf meer dan in 2019.

Als derde komt de VVD met vier zetels (-1), gevolgd door CDA: 3 zetels (-1), D66: 3 zetels (+1), BBB: 2 zetels (+2), VOLT: 2 zetels (+2), SGP: 1 zetel (-), PvdD: 1 zetel (-), NSC: 1 zetel (+1), FvD: 0 zetels (-4), ChristenUnie: 0 zetels (-1), 50PLUS: 0 zetel (-1).

© NOS

Meer weten over de Europese verkiezingen? Lees onze explainer terug over hoe het bestuur van Europa werkt en wat de verkiezingen voor onze regio betekenen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal