Direct naar de inhoud.

Veendammers 274 euro meer kwijt aan zorgkosten: Het probleem? De zoutwinning van Nedmag

  • door:
  • op:
Het terrein van Nedmag in Veendam | © Rutger Breider/RTV1

VEENDAM – Jaarlijks geven inwoners in Veendam 274 euro meer uit aan zorgkosten dan gemiddeld in Nederland. Dit is gemiddeld 13 procent meer dan de rest van Nederland. Daarmee geven zij zelfs meer uit aan dokters en medicijnen dan de mensen die rondom de fabrieken van Tata Steel in Velsen-Noord wonen.

Deze cijfers komen uit een onderzoek dat is gedaan door RTL Nieuws. Ze hebben hierbij een data-analyse uitgevoerd naar de zorgkosten van inwoners nabij dertien verschillende zware industriegebieden, waaronder het industriegebied in Veendam. Dit leverde een schokkend resultaat op. Van de dertien onderzochte gebieden geven de inwoners gemiddeld ruim 145 euro meer uit aan gezondheidszorg.

Kamervragen

Het onderzoek kwam ook onder ogen bij Tweede Kamerleden en baarde hen zorgen. PVV-Kamerlid René Claassen reageerde op het onderzoek: ‘Wij vinden dat je dat verder moet onderzoeken, omdat wij een gezonde leefomgeving belangrijk vinden. We hebben die bedrijven wel nodig, maar als bedrijven mensen ziek maken, hebben we een probleem.’

De PVV’er wil een onderzoek laten uitvoeren of er een aantoonbare relatie is tussen wat bedrijven doen en de zorgvraag van mensen die daar in de buurt wonen. Een greep uit de vragen die hij graag beantwoord wil zien: ‘Wordt er wel aan de afspraken voldaan? Is het toezicht voldoende? Zijn de normen nog wel van deze tijd? En hoe verhouden die zich tot andere landen?’ zo geeft hij aan bij RTL Nieuws.

Gemeente Veendam en Provincie

In Veendam is Nedmag het zorgenkindje. Waar de Kamer nu vragen stelt over onderzoeken, hamert men daar in de gemeente Veendam ook op. De provincie Groningen gaf namelijk al eerder aan een onderzoek via de GGD te laten plaatsvinden, alhoewel dit nog steeds niet is begonnen. Daarnaast heeft de provincie Nedmag wel een dwangsom opgelegd om de uitstoot van het bedrijf zo snel mogelijk te laten verbeteren.

In de gemeenteraad van Veendam was dit afgelopen maandag nog het onderwerp van gesprek. De raad diende daarom een motie in richting de provincie om het proces van de onderzoeken sneller te laten lopen. Burgemeester Sandra Korthuis dankte de indieners van de motie en gaf aan dat die gezondheidszorgen ook bij het college leven. ‘Giftige stoffen zijn nooit goed,’ zo liet ze weten. De voltallige gemeenteraad stemde dan ook voor de motie.

Lees ook: Nedmag en provincie lijnrecht tegenover elkaar: dwangsom voorlopig van tafel

Lees ook: Extra druk vanuit gemeente voor onderzoek giftige uitstoot Nedmag



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal