Direct naar de inhoud.

Crisis nekt steeds meer kleinschalige radiozenders

  • door:
  • op:

HARDENBERG/COEVORDEN – Stichting RTV Hardenberg is vandaag door de rechter failliet verklaard. De lokale omroep voor de gemeente Hardenberg kondigde gisterenavond al het faillissement aan. De kabelkrant is inmiddels op ‘zwart’ gaan en de radiozender uit de lucht. De omroep draaide de laatste jaren met verlies, doordat de opbrengsten uit reclame en sponsering lager waren dan de exploitatiekosten. Het bestuur gaat onderzoeken of er een nieuwe start gemaakt kan worden.

Gisteren stond er op de website van RTV Hardenberg nog het volgende te lezen:

Met grote spijt maakt het bestuur van Stichting RTV Hardenberg bekend dat wij het faillissement van de stichting hebben moeten aanvragen. Dit wordt op 20 november uitgesproken. De laatste jaren draait RTV Hardenberg met verlies, doordat de opbrengsten uit reclame en sponsoring lager waren dan de exploitatiekosten. Dit jaar zijn de inkomsten zelfs met meer dan 50% afgenomen. De geringe opbrengsten lijken te wijten aan de financiële-/eurocrisis, waarin ons land sinds 2009 verkeert. Doordat de inkomsten afnamen maar de lasten gelijk bleven, kan RTV Hardenberg niet langer de exploitatie van de omroep voortzetten. Het bestuur kan niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Overleg met alle betrokkenen heeft niet geleid tot een oplossing, zodat een faillissement onvermijdelijk is. Als gevolg hiervan kan de kabelkrant in de loop van de dag ‘op zwart’ gaan, de radiozender gaat uit de lucht en mogelijk wordt onze website onvindbaar. Behalve dat er sprake is van schuldeisers die verlies lijden, voelt het faillissement van de omroep als een persoonlijk verlies voor bestuur, medewerkers en vrijwilligers. Het bestuur onderzoekt de mogelijkheid om op redelijke termijn een nieuwe start te maken. Tot slot bedankt het bestuur iedereen voor het in de omroep gestelde vertrouwen. Dankzij de inzet van alle medewerkers en adverteerders zijn wij in staat geweest u als lezers, luisteraars en kijkers jarenlang te voorzien van muziek en informatie uit de hele gemeente. Wij hopen dat u genoten heeft van onze uitzendingen en proberen u over een aantal maanden weer van nieuws, muziek en filmbeelden te voorzien.

Radio Oranje

Nog meer radio-ellende door de economische crisis want na ruim 3,5 jaar is het ook over en uit voor Radio Oranje, de radiozender die vanuit Coevorden Nederlandse pensionado’s bediende aan de Costa Blanca in Spanje. Hiervoor had de zender twee FM frequenties in de omgeving van Benidorm staan.  Inmiddels is het stil geworden op deze zenders via 91.9 FM en 98.3 FM. De stekker is uit de zender.

Ex etherpiraat Auk Dekker maakte elke dag radioprogramma’s. Hij maakte de meeste programma’s voor de zender. “Geen adverteerders meer in Spanje om de kosten te dekken”, verzucht hij.  Dekker ontving wekelijks twee artiesten in zijn studio in Coevorden. De opnames stuurde hij naar Spanje waar de zenders 24 uur per dag, zeven dagen in de week de Nederlanders nog een beetje het gevoel gaven dat ze thuis waren. Met gezellige muziek van artiesen zoals Lucas en Gea, Silvia Swart, Jannus maar ook Engelstalige muziek en het weerbericht van zowel de Costa Blanca en de kou en regen in Nederland. Ook de website van Radio Oranje www.radiooranje.es is vandaag uit gezet.

 

Bronnen: RTV Hardenberg/ RadioOranje/DvhN

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal