Direct naar de inhoud.

Toch windturbines in de Drentsemonden

  • door:
  • op:

BORGER ODOORN – Ergernis en veel boze bewoners in de Drentse Monden nu de plannen doorgaan om er windmolens te plaatsen. Inwoners Nieuw Buinen staan met open mond van verbazing nu ze weten dat de gemeente Borger Odoorn toch akkoord is gegaan voor het plaatsen van windturbines. De roep tot actie is groot.

Windmolens nee! ( f: NOS.nl )
Windmolens nee! ( f: NOS.nl )

De windmolens worden geplaatst in groepjes met in totaal 93 turbines. In de concept Gebiedsvisie Drenthe is voor de gemeenten Aa en Hunze en Borger Odoorn exact aangegeven waar die molens komen te staan. Het gaat om Gasselterboerveen, Nieuw Buinen zuid en Tweede Exloermond. Emmen heeft nog niet bekendgemaakt waar de molens komen te staan maar in de wandelpaden wordt gefluisterd dat dit waarschijnlijk in het noordoostelijke veenkoloniale gedeelte van de gemeente zal zijn. In 2014 komt hier duidelijkheid over. Mocht Emmen inderdaad ook deze plannen uitvoeren  worden de Drentse monden omgetoverd tot een groot windmolenpark, alle eerdere protesten ten spijt.

De lokale overheden stellen wel als eis dat de eigenaars van de grond waar de windmolens komen te staan 20 procent van hun verdiensten ten goede laten komen van de regio. Gedeputeerde Rein Munniksma pleit ook voor invoering van zo groot mogelijke turbines. Deze draaien rustiger, brengen meer energie op (maximaal 7,5 megawatt per molen) en dan hoef je minder kleinere windmolens te plaatsen. Drenthe heeft zich verplicht tot 280 megawatt aan windenergie!

Zie ook: Provincie Drenthe windenergie.

De drie clusters
De drie clusters-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal