Direct naar de inhoud.

Buurtkamer in Valthermond officieel geopend: ‘Oren en ogen in het gebied zijn belangrijk’

  • door:
  • op:
De buurtkamer werd op feestelijke wijze geopend | © Rianne Denissen RTV1

VALTHERMOND – De nieuwe buurtkamer in MFA ‘t Brughuus in Valthermond werd woensdagochtend officieel geopend. Valthermond treedt met de komst van de nieuwe buurtkamer in de voetsporen van Nieuw-Buinen, waar vorig jaar de eerste buurtkamer van Borger-Odoorn haar deuren opende.

De kernwaarden van de buurtkamer zijn simpel: laagdrempelig, betrokken en oplossingsgericht. Met de komst van de nieuwe buurtkamer hoopt de gemeente Borger-Odoorn een locatie aan te bieden waar inwoners uit Valthermond en omstreken kunnen binnenlopen met vragen over wonen, welzijn, zorg en meer. 

De buurtkamer biedt op deze manier een luisterend oor aan iedereen die het nodig heeft en helpt bij de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van een burenruzie, vragen beantwoorden over de afvalscheiding of hulp bieden bij het invullen van formulieren – in de buurtkamer lossen medewerkers en bewoners het samen op. 

Samen sterk 

Het initiatief van de buurtkamer is het resultaat van de nauwe samenwerking tussen Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn, Woonservice, Lefier, welzijnsorganisatie Andes en de gemeente Borger-Odoorn. Tijdens de opening zet Janny Blom, coördinator van de buurtkamer, de samenwerkende organisaties in het zonnetje. Verschillende medewerkers delen de eerste ervaringen die ze hebben opgedaan in de buurtkamer. Ze zijn het erover eens dat de buurtkamer een meerwaarde is voor Valthermond. ‘Het is belangrijk dat mensen ons nu weten te vinden.’ zegt een van de medewerkers. Een ander vult aan: ‘Als buurtkamer kunnen we de oren en ogen van een gebied zijn en dat is echt een meerwaarde voor iedereen. Door te weten wat er speelt kunnen we veel gerichter helpen.’ 

Wethouder Ankie van Tongeren sluit zich hierbij aan en benadrukt de kracht van de partijen die in de buurtkamer aan het werk zijn. ‘Een locatie is slechts een middel. Het gaat uiteindelijk om de gezichten die de bewoners hier aantreffen. Het team dat hier nu staat maakt, samen met de bewoners, de buurtkamer tot wat het is.’

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Medewerkers delen hun ervaringen | © Rianne Denissen / RTV1

Nieuw-Buinen 2.0?

Of de nieuwe buurtkamer in Valthermond een even groot succes gaat worden als de buurtkamer in Nieuw-Buinen moet nog blijken. Volgens Van Tongeren doet dat er ook niet echt toe. ‘Op dit moment is de aanloop nog niet heel groot. Maar dat is niet erg. Het gaat wat mij betreft om de kwaliteit van de hulp en de gesprekken die we hier aanbieden. We willen onze inwoners op een laagdrempelige manier verder helpen zodat we uiteindelijk samen de gemeente een stukje mooier kunnen maken.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal