Direct naar de inhoud.

Project Nije Daip Nieuw-Buinen gaat van start

  • door:
  • op:

overeenkomst Nije DaipNIEUW BUINEN – Op zaterdag 7 december markeren Lefier en gemeente Borger-Odoorn de start van het project Nije Daip met een startbijeenkomst en een starthandeling. Het is dan eindelijk zover! Na jaren van plannen maken, gaat de gemeente Borger Odoorn beginnen met de uitvoering van het herstructureringsproject Nije Daip in Nieuw-Buinen. Het werk zal gefaseerd worden uitgevoerd en wordt in 2017 afgerond. Als eerste staat de sloop van een aantal woningen op het programma, daarna start de bouw van de eerste nieuwe woningen en begint de renovatie van de bestaande woningen.

De instanties nodigen u graag uit om de startbijeenkomst voor dit project op zaterdag 7 december bij te wonen. De heer J. Baltes, directeur a.i. van Lefier Zuidoost Drenthe, wethouder J. Bruintjes, wethouder W. Luchjenbroers en de heer A. Kwant, voorzitter van de huurdersvereniging geven een toelichting op het project. Daarna vindt de starthandeling plaats.

Het project draagt bij aan duurzaam waterbeheer. Door de aanleg van een nieuw kanaal en het afkoppelen van ca. 30.000 m2 afwaterend verhard oppervlak gaat er op jaarbasis 2,4 miljoen liter schoon hemelwater minder naar de zuivering in Gieten. Deze hoeveelheid schoon water is direct beschikbaar voor het oppervlaktewater van Nieuw-Buinen, zoals Wijken voor Water, het Nije Daip en de watergangen in de bebouwing van Nieuw-Buinen.

Ook biedt het project positieve effecten op het milieu. Door het downgraden van de woonstraten van 50 km/uur naar 30 km/uur is er sprake van een vermindering van de CO2 uitstoot. En het ombouwen van 119 woningen tot ‘energieneutrale woningen’ door Lefier, draagt bij aan een forse energiebesparing.

Daarnaast blijven de historische waarde en karakteristieke identiteit van het gebied behouden. Het Nije Daip komt op de plek van de voormalige veenkoloniale wijk (kanaal), parallel aan de Linnaeuslaan en de Chrysantstraat. Door de aantakking van de nieuwe watergang en de weg op het Noorderdiep sluit het plan Nije Daip zich aan bij de oorspronkelijke veenkoloniale structuur van het dorp.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal