Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Zonnig en warm weekend verwacht

ZonSTADSKANAAL – De afgelopen week hebben we flinke neerslaghoeveelheden te verwerken gekregen. De eerste 13 dagen van mei is er veel neerslag gevallen.

In De Bilt viel 56 mm, waar voor de hele maand mei 62 mm normaal is. De komende dagen komt er geen verandering in de neerslagsom van deze maand, want een hogedrukgebied bezorgt ons droog en zonnig weer.

Droog en zonnig
Na alle neerslag van de afgelopen dagen zijn de meeste mensen wel toe aan een aantal droge en zonnige dagen. Een hogedrukgebied brengt rust in de atmosfeer en laat de zon zijn werk doen. Het weer van zondag was de afgelopen dagen nog vrij onzeker, maar gelukkig lijkt deze dag zich bij het rijtje droge en zonnige dagen aan te sluiten. De temperatuur gaat geleidelijk omhoog. In het weekend staan temperaturen van meer dan 20 graden op de planning.

Na het weekend
Na het weekend is het weer aan verandering toe. De temperatuur blijft nog even doorstijgen, maar de kans op neerslag neemt ook toe. Met een naar zuidoost draaiende wind wordt warme en onstabiele lucht aangevoerd. Bij temperaturen die mogelijk oplopen tot 25 graden, ook toenemende kans op buiige neerslag.

Mei tot nu toe
De maand mei heeft veel goed te maken. Tot op heden ligt de maandgemiddelde temperatuur grofweg 2 graden onder normaal (De Bilt 11,3 tegen 13,1 normaal). De maand is bijna halverwege en we hebben pas 25% van de normale zonuren te pakken. In neerslag lopen we duidelijk voor op schema. In De Bilt viel 56 mm, waar voor de hele maand mei 62 mm normaal is. Regionaal is nog veel meer neerslag gevallen. Vooral in de oostelijke helft van het land is de maand tot nu toe nat verlopen met uitschieters tot 131 mm in Oosterbeek (Gld.).

Na IJsheiligen kans op nachtvorst
Volgens de volksweerkunde is de kans op nachtvorst na IJsheiligen (11 tot 15 mei) zeer klein. Toch moeten we in de nacht naar vrijdag (16 mei) nog rekening houden met een graadje vorst aan de grond. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter.

Fact: in 2006 kwam in de nacht van 2 op 3 juni in Nederland nog nachtvorst voor en in 2008 zelfs in de nacht van 23 op 24 juni. Het blijft natuurlijk volksweerkunde!

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.