Direct naar de inhoud.

Zeer zachte jaarwisseling op komst

  • door:
  • op:
Foto: Pexels.com / Anna-Louise

REGIO – Zo koud als de kerstdagen waren, zo zacht wordt de jaarwisseling. Er is zelfs kans op warmterecords.

Tot oudejaarsdag is het weerbeeld behoorlijk wisselvallig, zo meldt Weeronline. Maandag is het in Noorden nog een graad of 4, maar op donderdag 30 december gaan we al richting de 12 graden. Het datum-warmterecord in De Bilt staat op 13,0 graden (uit het jaar 1925) en er is een goede kans dat dit record wordt gebroken.

Droge en zeer zachte oudejaarsdag

De laatste dag van 2021 verloopt ook uitzonderlijk zacht. In het noorden komt de maximumtemperatuur vrijdag uit op 12-13 graden en in Zuid-Nederland zijn middagtemperaturen rond 15 graden mogelijk.
Ook voor De Bilt berekent het Weeronline-weermodel een maximumtemperatuur van ruim 14 graden. Sinds het begin van de metingen (in het jaar 1901) werd het nog niet zo warm op 31 december. De warmste oudejaarsdag tot dusver is 31 december 2017 met 13,7 graden in De Bilt.
Het lijkt een grotendeels droge dag te worden met veel wolken en af en toe zon. Ook tijdens de jaarwisseling is de kans groot dat het droog blijft.

Begint 2022 gelijk met een warmterecord?

Ook op 1 januari is het zeer zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 11 in het noorden tot 14 graden in het zuiden van het land. Voor De Bilt wordt een maximumtemperatuur van circa 13 graden verwacht en deze waarde ligt rond het datum-warmterecord. Dit staat namelijk op 12,9 graden en stamt uit 2012.
Er is een goede kans dat ook nieuwjaarsdag droog verloopt. Al neemt de neerslagkans in het eerste weekend van 2022 wel geleidelijk toe.

Zacht weer met oudjaarsdag geen zeldzaamheid

Zo grillig als de winter is, zo grillig is ook het weer op oudjaarsdag. Zuidwestenwind kunnen soms zeer zachte lucht naar ons land blazen en dan lijkt het in de verste verte niet op winter. Gemiddeld in het huidige klimaat is het op oudjaarsdag overdag een graad of 6. Sinds 1901 kwam het maar liefst 16 keer (13%) tot een temperatuur in de dubbele cijfers.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal